Odnos energetske gustoće i cijene hrane na hrvatskom tržištu (CROSBI ID 353676)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Koludrović, Tonča
Colić Barić, Irena
hrvatski
Odnos energetske gustoće i cijene hrane na hrvatskom tržištu
Cilj ovog rada bio je ispitati učinak kojeg cijene imaju na prehranu odnosno pokazati kako ekonomska ograničenja mogu imati veliki utjecaj na odabir hrane, a time i na zdravlje pojedinca. Naime, prehrana bogata cijelovitim žitaricama, krtim mesom, niskomasnim mliječnim proizvodima, povrćem i voćem povezana je s manjim rizikom od pretilosti i boljim zdravstvenim stanjem, ali je riječ o skupljoj hrani. S druge strane, prehrana bogata šećerima i mastima koja je energetski bogata, ali nutritivno siromašna cijenom je dosta pristupačnija, ali može voditi do pretilosti, a tako i do niza kroničnih bolesti. Cijene namirnica različite energetske gustoće sakupljene su u tri veće trgovine hranom na području grada Zagreba. Rezultati ukazuju, uz neznatna odstupanja, da su kvalitetnije namirnice bile skuplje od onih niže hranjive vrijednosti. Stoga, nužno je poduzeti određene mjere na nacionalnoj razini da hrana veće hranjive, a manje energetske vrijednosti ima niže cijene od hrane sa suprotnim karakteristikama kako bi se potaknuo unos takve hrane. Time bi se poboljšala i kakvoća prehrane većeg broja potrošača.
cijene; energetska gustoća; pretilost
nije evidentirano
engleski
The relation between energy density and food prices on Croatian market
nije evidentirano
prices; energy density; obesity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
18.09.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb