Fizikalno-kemijske karakteristike pjenušavog vina cv. Pinot sivi proizvedenog sekundarnom alkoholnom fermentacijom u boci (CROSBI ID 152142)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Zdunić, Goran ; Budić-Leto, Irena ; Pezo, Ivan
hrvatski
Fizikalno-kemijske karakteristike pjenušavog vina cv. Pinot sivi proizvedenog sekundarnom alkoholnom fermentacijom u boci
U ovom radu prikazane su osnovne vinogradarske i enološke karakteristike cv. Pinot sivi iz vinogorja Imotski. Proces proizvodnje pjenušavog vina proveden je prema konvencionalnoj metodi sekundarne alkoholne fermentacije u boci. Stupanj zrelosti grožđa u trenutku berbe bio je niži u odnosu na uobičajenu praksu za proizvodnju mirnih vina. Osnovno vino bilo je suho (šećer 1, 5 g/L), sadržaj stvarnog alkohola je bio 11, 6 vol % i ukupna kiselost 7, 1 g/L (pH 3, 17). Procesom re-fermentacije stvarni alkohol se povisio za 0, 9 vol. %, a nastali ugljični dioksid stvorio je pritisak od 5 bara. Metodom plinske kromatografije identificirano i kvantificirano je osam hlapljivih ″ fermentativnih″ komponenti arome pjenušavog vina. Na osnovi dobivenih rezultata može se utvrditi da u vinogorju Imotski postoje prikladni klimatski uvjeti za proizvodnju pjenušavih vina.
pjenušavo vino; sekundarna alkoholna fermentacija; hlapljive komponente; Pinot sivi
nije evidentirano
engleski
Physiochemical characteristics of sparkling wine cv. Pinot gris produced by secondary alcoholic fermentation in bottle
nije evidentirano
sparkling wine; secondary alcoholic fermentation; volatile compounds; Pinot gris
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija