Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje kafeina i klorogenske kiseline u napicima kave (CROSBI ID 353949)

Ocjenski rad | diplomski rad

Niseteo, Tena Određivanje kafeina i klorogenske kiseline u napicima kave / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Niseteo, Tena

Komes, Draženka

hrvatski

Određivanje kafeina i klorogenske kiseline u napicima kave

Posljednjih godina veliko zanimanje znanstvenih istraživanja usmjereno je na kavu kao bogati izvor biološki aktivnih spojeva (polifenoli, metilksantini i melanoidini) koji zbog visokog antioksidacijskog kapaciteta pokazuju pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti kvalitativni i kvantitativni sastav polifenola i metilksantina u različito pripremljenim uzorcima kave (crne kave, kave s mlijekom i bijele kave) i instant « cappuccina» te odrediti njihov antioksidacijski kapacitet odreñ en ABTS i FRAP metodama. Udjel ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet odreñ eni su spektrofotometrijski, a kafein i klorogenska kiselina (3-CQA, 4-CQA i 5-CQA) detektirani su HPLC metodom. Najveći udjel ukupnih fenola, klorogenske kiseline i kafeina odreñ en je u instant kavama. Dodatkom mlijeka udjel ispitivanih biološki aktivnih spojeva u svim napicima opada, a sukladno tome i antioksidacijski kapacitet. Udjel kafeina i kolorogenske kiseline značajno se povećava podgrijavanjem pripravljenih napitaka kave.

Antioksidacijski kapacitet; HPLC; Kafein; Kava; Klorogenska kiselina; Polifenoli

nije evidentirano

engleski

Determination of caffeine and chlorogenic acid in coffee brews

nije evidentirano

Antioxidant capacity; Caffeine; Chlorogenic acid; Coffee; HPLC; Polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

99

02.07.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija