Određivanje kafeina i klorogenske kiseline u napicima kave (CROSBI ID 353949)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Niseteo, Tena
Komes, Draženka
hrvatski
Određivanje kafeina i klorogenske kiseline u napicima kave
Posljednjih godina veliko zanimanje znanstvenih istraživanja usmjereno je na kavu kao bogati izvor biološki aktivnih spojeva (polifenoli, metilksantini i melanoidini) koji zbog visokog antioksidacijskog kapaciteta pokazuju pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti kvalitativni i kvantitativni sastav polifenola i metilksantina u različito pripremljenim uzorcima kave (crne kave, kave s mlijekom i bijele kave) i instant « cappuccina» te odrediti njihov antioksidacijski kapacitet odreñ en ABTS i FRAP metodama. Udjel ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet odreñ eni su spektrofotometrijski, a kafein i klorogenska kiselina (3-CQA, 4-CQA i 5-CQA) detektirani su HPLC metodom. Najveći udjel ukupnih fenola, klorogenske kiseline i kafeina odreñ en je u instant kavama. Dodatkom mlijeka udjel ispitivanih biološki aktivnih spojeva u svim napicima opada, a sukladno tome i antioksidacijski kapacitet. Udjel kafeina i kolorogenske kiseline značajno se povećava podgrijavanjem pripravljenih napitaka kave.
Antioksidacijski kapacitet; HPLC; Kafein; Kava; Klorogenska kiselina; Polifenoli
nije evidentirano
engleski
Determination of caffeine and chlorogenic acid in coffee brews
nije evidentirano
Antioxidant capacity; Caffeine; Chlorogenic acid; Coffee; HPLC; Polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
99
02.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb