Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena različitih metoda određivanja ugljikohidrata u sirovinama i proizvodima konditorske industrije (CROSBI ID 353966)

Ocjenski rad | diplomski rad

Babahmetović, Lana Primjena različitih metoda određivanja ugljikohidrata u sirovinama i proizvodima konditorske industrije / Komes, Draženka (mentor); Šustra, Ante (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Babahmetović, Lana

Komes, Draženka

Šustra, Ante

hrvatski

Primjena različitih metoda određivanja ugljikohidrata u sirovinama i proizvodima konditorske industrije

Zbog velikog broja pozitivnih učinaka dijetalna vlakna poprimaju sve veći značaj u suvremenoj prehrani, posebice u kreiranju tzv. funkcionalnih prehrambenih proizvoda. U tom pogledu značajna je primjena dijetalnih vlakana za obogaćivanje konditorskih proizvoda, kao posebice poželjnih i učestalo konzumiranih. Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene različitih metoda određivanja dijetalnih vlakana i šećera u konditorskim sirovinama i proizvodima, u cilju uvođenja tih metoda u redovnu analitičku praksu tvrtke. Uzorcima su također određeni celuloza i aktivitet vode. Primjenjene enzimsko-gravimetrijske metode pokazale su se veoma pouzdanim i prikladnim za određivanje udjela dijetalnih vlakana u proizvodima konditorske industrije. Udjel ukupnih dijetalnih vlakana i šećera mijenja se sukladno dodatku određenog udjela dijetalnih vlakana. Enzimsko određivanje šećera (saharoze i laktoze) daje preciznije podatke u odnosu na određivanje šećera standardnim analitičkim postupkom, metodom po Luff-Schoorlu. Udio celuloze u uzorcima raste s dodatkom dijetalnih vlakana, za razliku od aktiviteta vode koji se smanjuje povećanjem udjela dijetalnih vlakana u uzorku. Senzorska ispitivanja pokazuju da pri nižim udjelima dijetalnih vlakana nema razlike između uzoraka bez i s dodanim dijetalnim vlaknima, dok pri udjelu od 3% dolazi do promjene u strukturi i izgledu uzoraka.

Enzimske metode; Dijetalna vlakna; Konditorski proizvodi; Ugljikohidrati

nije evidentirano

engleski

Application of different methods for carbohydrate determination in raw materials and confectionery industry products

nije evidentirano

Carbohydrates; Confectionery products; Dietary fibers; Enzymatic assays

nije evidentirano

Podaci o izdanju

96

02.04.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija