Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja (CROSBI ID 353970)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Krajina, Ana
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja
Žuti čaj se dobiva obradom lišća biljke Camellia sinensis i proizvodi se samo u Kini. U Kini je tradicija ispijanja žutog čaja jako duga, dok se zapadno tržište sa njime tek upoznaje. Kao i svim ostalim vrstama čaja, zahvaljujući bogatom sastavu bioaktivnih sastojaka, pripisuju mu se mnogi pozitivni učinci na zdravlje ljudi. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udjel ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida u čaju, u rinfuzi i filter vrećici, ovisno o uvjetima ekstrakcije (temperatura vode, duljina trajanja ekstrakcije, ponovljene ekstrakcije, ultrazvuk, dodatak limuna i mlijeka) kao i promjenu udjela navedenih spojeva u čaju tijekom jednodnevnog stajanja napitka. Također je određena i antioksidacijska aktivnost svih uzoraka čaja primjenom tri spektrofotometrijske metode: reakcija s Fe3+-2, 4, 6-tripiridil-S-triazin kompleksom (FRAP), 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH˙) i 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) radikalom (ABTS˙). Rezultati istraživanja pokazali su važnost uvjeta ekstrakcije (temperatura vode, trajanje ekstrakcije, ponovljene ekstrakcije, dodatak limuna i mlijeka) na udjel polifenolnih sastojaka i antioksidacijsku aktovnost čaja. Primjena ultrazvuka u kombinaciji sa vodom sobne temperature rezultirala je povećanjem udjela polifenola i antioksidacijske aktivnosti žutog čaja.
Antioksidacijska aktivnost; Ekstrakcija; Polifenoli; Žuti čaj
nije evidentirano
engleski
Effect of extraction conditions on antioxidant properties of yellow tea
nije evidentirano
Antioxidant capacity; Extraction; Polyphenols; Yellow tea
nije evidentirano
Podaci o izdanju
75
29.05.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb