Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja (CROSBI ID 353970)

Ocjenski rad | diplomski rad

Krajina, Ana Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Krajina, Ana

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja

Žuti čaj se dobiva obradom lišća biljke Camellia sinensis i proizvodi se samo u Kini. U Kini je tradicija ispijanja žutog čaja jako duga, dok se zapadno tržište sa njime tek upoznaje. Kao i svim ostalim vrstama čaja, zahvaljujući bogatom sastavu bioaktivnih sastojaka, pripisuju mu se mnogi pozitivni učinci na zdravlje ljudi. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udjel ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida u čaju, u rinfuzi i filter vrećici, ovisno o uvjetima ekstrakcije (temperatura vode, duljina trajanja ekstrakcije, ponovljene ekstrakcije, ultrazvuk, dodatak limuna i mlijeka) kao i promjenu udjela navedenih spojeva u čaju tijekom jednodnevnog stajanja napitka. Također je određena i antioksidacijska aktivnost svih uzoraka čaja primjenom tri spektrofotometrijske metode: reakcija s Fe3+-2, 4, 6-tripiridil-S-triazin kompleksom (FRAP), 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH˙) i 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) radikalom (ABTS˙). Rezultati istraživanja pokazali su važnost uvjeta ekstrakcije (temperatura vode, trajanje ekstrakcije, ponovljene ekstrakcije, dodatak limuna i mlijeka) na udjel polifenolnih sastojaka i antioksidacijsku aktovnost čaja. Primjena ultrazvuka u kombinaciji sa vodom sobne temperature rezultirala je povećanjem udjela polifenola i antioksidacijske aktivnosti žutog čaja.

Antioksidacijska aktivnost; Ekstrakcija; Polifenoli; Žuti čaj

nije evidentirano

engleski

Effect of extraction conditions on antioxidant properties of yellow tea

nije evidentirano

Antioxidant capacity; Extraction; Polyphenols; Yellow tea

nije evidentirano

Podaci o izdanju

75

29.05.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija