Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Praćenje procesa fermentacije u proizvodnji desertnog vina "prošek" (CROSBI ID 354085)

Ocjenski rad | diplomski rad

Iva Tomić-Potrebuješ Praćenje procesa fermentacije u proizvodnji desertnog vina "prošek" / Banović, Mara (mentor); Budić Leto, Irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Iva Tomić-Potrebuješ

Banović, Mara

Budić Leto, Irena

hrvatski

Praćenje procesa fermentacije u proizvodnji desertnog vina "prošek"

U radu je praćena fermentacija u proizvodnji desertnog vina prošek. Za proizvodnju Prošeka upotrijebljeno je prosušeno grožđe dviju autohtonih sorti vinove loze iz regije srednja i južna Dalmacija, Pošip i Plavac mali. Maceracija Pošipa trajala je 4 sata, odnosno 4 dana, dok je maceracija plavca malog trajala5 dana. Fermentacija dobivenih moštova, odnosno masulja, provedena je autohtonim i selekcioniranim kvascima (trgovački nazivi: Fermol super 16, fermol cryoaromae, Lalvin EC 1118. Tijek fermentacije praćen je kroz 38 (Pošip) i 19 (Plavac mali) dana. Praćeni su slijedeći parametri: temperatura, reducirajući šećeri, alkoholna jakost, pH, hlapljiva kiselost, ukupni fenoli, flavonoidi, naflavonoidi, intenzitet i nijansa boje te koncentracija glukoze i fruktoze. za n jihovo određivanje primjenjene su stsndardne analitičke metode. Rezultati su pokazali da je previsoki udjel šećera prisutan u moštu pošipa znatno usporio tijek fermentacije kod svih kvasaca odabranih za fermentaciju mošta. kod Plavca malog, sa znatno manjim udjelom šećera, fermentacija se sa istim kvascima odvijala znatno pravilnije. To se očotovalo kroz smanjenje udjela šećera i povećanje udjela alkohola, odnosno s većom proizvodnjom alkohola kod Plavca malog kroz kraće vrijeme fermentacije.

alkoholna fermentacija ; desertna vina ; Plavac mali ; Pošip

nije evidentirano

engleski

Monitoring of fermentation process in production of dessert wine "Prošek"

nije evidentirano

alcoholic fermentation ; dessert wine ; Plavac mali ; Pošip

nije evidentirano

Podaci o izdanju

82

19.12.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija