Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Regression Models Predictions Of Antioxidant Activity Of Dessert Wine Prošek (CROSBI ID 551389)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Budić-Leto, Irena ; Kurtanjek, Želimir ; Lovrić, Tomislav Regression Models Predictions Of Antioxidant Activity Of Dessert Wine Prošek // XXI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of abstracts / Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009. str. 124-124

Podaci o odgovornosti

Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Budić-Leto, Irena ; Kurtanjek, Želimir ; Lovrić, Tomislav

engleski

Regression Models Predictions Of Antioxidant Activity Of Dessert Wine Prošek

Nagomilavanje slobodnih radikala može dovesti do narušava zdravlja kao i ubrzati starenje te organizam postaje podložniji nizu degenerativnih promjena. Antioksidansi su tvari koje štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Praćenjem aktivnosti antioksidansa mogu se izdvojiti one namirnice i napitci koje su uspješniji u sprječavanju oksidacijskog stresa. Dosadašnja istraživanja isticala su vina kao jake antioksidanse, dok slatka, desertna autohtona vina nisu još dovoljno istražena [1]. Antioksidacijska aktivnost slatkog desertnog vina Prošek određena je korištenjem dviju metoda: DPPH, i Briggs-Rauscherovom (BR) reakcijom. Svaka metoda ima svoje specifičnosti, a posebno se može istaknuti DPPH metoda. DPPH-metodom prati se reakcija između stabilnog radikala 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazila (DPPH• ) i uzorka u kojem se mjeri antioksidacijska aktivnost. BR reakcija se temelji na inhibicijskom efektu vezanja slobodnih radikala i obustavi oscilacija reakcije dodatkom uzorka koji sadrži antioksidanse. Vrijeme prekida oscilacija se naziva vremenom inhibicije (IT – inhibition time) i ono je proporcionalno koncentraciji antioksidansa u uzorku. pH BR reakcije » ; ; 2, kao u želucu čovjeka, te se često koristi kako mjera kojom bi se pretpostavilo djelovanje antioksidanasa iz ispitivanih uzoraka u probavnom sustavu čovjeka [2]. U 22 uzorka koji su pratili promjene antioksidacijske aktivnosti od prosušenog grožđa do vina određivani su flavonoidi, neflavonoidi i ukupni fenoli. Za iste uzorke utvrđeno je vrijeme inhibicije primjenom Briggs-Rauscherove reakcije te redukcija DPPH• sa antioksidantom praćena je smanjenjem apsorbancije pri valnoj duljini od 515 nm. Predloženi su regresijski modeli koji povezuju antioksidacijske aktivnosti te masenu koncentraciju flavonoida, neflavonoida i ukupnih fenola. Linearni regresijski modeli predloženi su za vrijednosti antioksidacijskih aktivnosti vina dobivenih različitim metodama s koncentracijom ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida. Korelacije su izražene koeficijentom višestruke linearne korelacije, te koeficijentom parcijalne korelacije, a vrijednosti koeficijenata su se kretale od 0, 2 – 0, 85. Modeli omogućuju predviđanje antioksidacijske aktivnosti ukoliko su poznate samo neke karakteristike vina, te ujedno pokazuju jačinu korelacije sa ispitivanim parametrima. [1] Budić-Leto, I., Lovrić, T., Pezo, I., Gajdoš Kljusurić, J. Food Technol. Biotechnol. 43 (2005) 47 [2] Gajdos Kljusuric, J. Djakovic, S., Kruhak, I., Kovacevic Ganic, K., Komes, D., Kurtanjek, Z. Acta Alimentaria. 34 (2005) 483

antioxidant activity; DPPH; BR; Prošek

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

124-124.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XXI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of abstracts

Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-38-3

Podaci o skupu

Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (21 ; 2009

poster

19.04.2009-22.04.2009

Trogir, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija