Matematičko modeliranje simultane hidrolize i fermentacije škrobnih supstrata do mliječne kiseline (CROSBI ID 354146)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dusper, Ivana
Slavica, Anita
hrvatski
Matematičko modeliranje simultane hidrolize i fermentacije škrobnih supstrata do mliječne kiseline
U ovom je radu testirana prikladnost jednostavnog matematičkog modela za opisivanje bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u MRS podlogama s niskom početnom koncentracijom izvora ugljika. Matematičkim modelom su opisani: potrošnja tri različita supstrata (glukoza, saharoza, topljivi škrob), rast bakterijske biomase i proizvodnja mliječne kiseline. Proveden je i uzgoj ove bakterije u MRS podlogama s visokim početnim koncentracijama škrobnih supstrata, topljivog škroba i kukuruznog brašna. Bioproces je proveden u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. L. amylovorus DSM 20531T se prilagođava odabranim uvjetima i simultano provodi hidrolizu škroba i homolaktičnu fermentaciju glukoze do mliječne kiseline. Matematički model s modificiranom Monodovom jednadžbom, kojom je opisana kinetika rasta biomase, korišten je za simulaciju bioprocesa i dobiveni podaci uspoređeni su sa eksperimentalnim podacima. Ovaj model dobro opisuje provedeni bioproces u MRS podlozi s oba škrobna supstrata.
matematički model; škrobni supstrati; simultana hidroliza i fermentacija; mliječna kiselina; Lactobacillus amylovorus
nije evidentirano
engleski
Mathematical modeling of simultaneous hydrolysis and fermentation of starchy substrates to lactic acid
nije evidentirano
mathematical model; starchy substrates; simultaneous hydrolysis and fermentation; lactic acid; Lactobacillus amylovorus
nije evidentirano
Podaci o izdanju
72
03.04.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb