Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine (CROSBI ID 354284)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Nikolina Pahel
Branka Levaj
hrvatski
Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine
U radu je ispitivan fizikalno-kemijski sastav pulpa, kora i želiranih proizvoda od mandarine Citrus Unshiu cv. Saigon i klementine Citrus Clementina cv. Corsica SRA 63. Primjenom tekućinske kromatografije (HPLC) uz UV / VIS Diode Array detekciju identificirano je šest karotenoidnih pigmenata u pulpi, kori, odgorčenoj kori i želiranim proizvodima: α -karoten, β -karoten, γ -karoten, lutein, zeaksantin i β -kriptoksantin. β -karoten određen je u najvećoj, a γ -karoten u njamanjoj koncentraciji u svim uzorcima, osim u marmeladi od mandarine gdje je najviše određeno zeaksantina. Tijekom prerade pulpe u želirane proizvode količina karotenoidnih pigmenata se smanjila. Na smanjenje koncentracije karotenoidnih pigmenata utjecala je primjena povišene temperature tijekom kuhanja. Kvantitativna deskriptivna analiza i tehnika jednostavnog niza pokazale su da su želirani proizvodi visoke kvalitete, a posebno obogaćeni ekstra džem.
HPLC ; karotenoidi ; klementina ; mandarina ; senzorska analiza ; džem
nije evidentirano
engleski
Determination of carotenoid pigments in jelly products of mandarin and clementine
nije evidentirano
HPLC ; carotenoids ; clementine ; mandarine ; sensory analysis ; jam
nije evidentirano
Podaci o izdanju
76
03.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb