Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine (CROSBI ID 354284)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nikolina Pahel Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine / Branka Levaj (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Nikolina Pahel

Branka Levaj

hrvatski

Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine

U radu je ispitivan fizikalno-kemijski sastav pulpa, kora i želiranih proizvoda od mandarine Citrus Unshiu cv. Saigon i klementine Citrus Clementina cv. Corsica SRA 63. Primjenom tekućinske kromatografije (HPLC) uz UV / VIS Diode Array detekciju identificirano je šest karotenoidnih pigmenata u pulpi, kori, odgorčenoj kori i želiranim proizvodima: α -karoten, β -karoten, γ -karoten, lutein, zeaksantin i β -kriptoksantin. β -karoten određen je u najvećoj, a γ -karoten u njamanjoj koncentraciji u svim uzorcima, osim u marmeladi od mandarine gdje je najviše određeno zeaksantina. Tijekom prerade pulpe u želirane proizvode količina karotenoidnih pigmenata se smanjila. Na smanjenje koncentracije karotenoidnih pigmenata utjecala je primjena povišene temperature tijekom kuhanja. Kvantitativna deskriptivna analiza i tehnika jednostavnog niza pokazale su da su želirani proizvodi visoke kvalitete, a posebno obogaćeni ekstra džem.

HPLC ; karotenoidi ; klementina ; mandarina ; senzorska analiza ; džem

nije evidentirano

engleski

Determination of carotenoid pigments in jelly products of mandarin and clementine

nije evidentirano

HPLC ; carotenoids ; clementine ; mandarine ; sensory analysis ; jam

nije evidentirano

Podaci o izdanju

76

03.06.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice