Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka (CROSBI ID 354374)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bujan, Marina
Vahčić, Nada
hrvatski
Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka
Mlijeko je izuzetno vrijedna namirnica složenog kemijskog sastava. Zahvaljujući svom, gotovo savršenom sastavu zbog vrlo povoljnog međusobnog odnosa svih sastojaka, ono ima visoku hranjivu i nutritivnu vrijednost. U današnje vrijeme visokih zahtjeva potrošača i standarda kakvoće nameće se proizvođačima i prerađivačima mlijeka potreba za što učinkovitijom proizvodnjom i kontrolom proizvodnje. Za praćenje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda razvijene su različite analitičke metode od kojih su neke standardne a neke se koriste samo za rutinske analize. Analitičke tehnike, pojedinačno ili u kombinaciji, omogućavaju praćenje procesa i upravljanje kontrolom kvalitete. Svakodnevno se osmišljavaju modifikacije postojećih standardnih metoda te se mnoge pokušavaju automatizirati u svrhu uklanjanja njihovih nedostataka, jer niti jedna metoda nije potpuno precizna i točna. primjena analitičkih metoda u mljekarstvu omogućuje brzu i jeftinu kvalitativnu i kvantitativnu analizu te imaju važnu ulogu u opisivanju strukture i teksture mlijeka i mliječnih proizvoda.
analitičke metode; kemijski sastav; kvaliteta mlijeka
nije evidentirano
engleski
Analytical methods for determination the main milk constituents
nije evidentirano
analitycal methods; milk constituents; milk quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
05.09.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb