Utjecaj skladištenja na fenolni sastav i antioksidativnu aktivnost marmelada od jagoda (CROSBI ID 354560)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Perkovac, Sanja
Branka Levaj
hrvatski
Utjecaj skladištenja na fenolni sastav i antioksidativnu aktivnost marmelada od jagoda
U ovom radu uspoređivan je fenolni sastav i antioksidativna aktivnost niskokaloričnih marmelada od jagoda sorti Maya, Queen Elise i Elsanta iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja, prije i nakon 6 mjeseci skladištenja. Marmelade su pripremljene kuhanjem u vakuum – kuhaču te skladištene 6 mjeseci u mraku pri 18º C. Usporedbom ispitivanih svojstava prije i nakon 6 mjeseci skladištenja, vidljivo je kako su se količine suhe tvari kod većine marmelada smanjile, količine topljive suhe tvari neznatno porasle, pH vrijednosti ostale približno jednake, a ukupna kiselost je porasla nakon skladištenja. Količine ukupnih fenola, flavonoida i antocijana su se nakon skladištenja smanjile, dok su količine neflavonoida porasle. Antioksidativna aktivnost određivana je pomoću tri metode: DPPH, ABTS i FRAP, a tijekom skladištenja smanjila se kod svih marmelada.
džem ; jagoda ; skladištenje ; fenoli ; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Influence of storage on phenolic content and antioxidant activity of strawberry jams
nije evidentirano
jam ; strawberry ; storage ; phenolics ; antoixidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
12.02.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb