Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj skladištenja na fenolni sastav i antioksidativnu aktivnost marmelada od jagoda (CROSBI ID 354560)

Ocjenski rad | diplomski rad

Perkovac, Sanja Utjecaj skladištenja na fenolni sastav i antioksidativnu aktivnost marmelada od jagoda / Branka Levaj (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Perkovac, Sanja

Branka Levaj

hrvatski

Utjecaj skladištenja na fenolni sastav i antioksidativnu aktivnost marmelada od jagoda

U ovom radu uspoređivan je fenolni sastav i antioksidativna aktivnost niskokaloričnih marmelada od jagoda sorti Maya, Queen Elise i Elsanta iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja, prije i nakon 6 mjeseci skladištenja. Marmelade su pripremljene kuhanjem u vakuum – kuhaču te skladištene 6 mjeseci u mraku pri 18º C. Usporedbom ispitivanih svojstava prije i nakon 6 mjeseci skladištenja, vidljivo je kako su se količine suhe tvari kod većine marmelada smanjile, količine topljive suhe tvari neznatno porasle, pH vrijednosti ostale približno jednake, a ukupna kiselost je porasla nakon skladištenja. Količine ukupnih fenola, flavonoida i antocijana su se nakon skladištenja smanjile, dok su količine neflavonoida porasle. Antioksidativna aktivnost određivana je pomoću tri metode: DPPH, ABTS i FRAP, a tijekom skladištenja smanjila se kod svih marmelada.

džem ; jagoda ; skladištenje ; fenoli ; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Influence of storage on phenolic content and antioxidant activity of strawberry jams

nije evidentirano

jam ; strawberry ; storage ; phenolics ; antoixidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

12.02.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice