Promjene fenolnog sastava i antioksidativne aktivnosti u marmeladama od jagode nakon 6 mjeseci skladištenja (CROSBI ID 354567)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mišković, Maja
Branka Levaj
hrvatski
Promjene fenolnog sastava i antioksidativne aktivnosti u marmeladama od jagode nakon 6 mjeseci skladištenja
U ovom radu ispitivan je fizikalno – kemijski sastav i antioksidativna aktivnost niskokaloričnih marmelada od jagoda sorti Marmolada (iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja) te Honeoye, Clery i NF 421 (iz konvencionalnog uzgoja) koje su skladištene 6 mjeseci. Marmelade su kuhane u vakuum – kuhaču. U analiziranim marmeladama količina topljive suhe tvari se nije bitno promijenila, a i kod pH vrijednosti promjena je bila minimalna. Količina ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida i antocijana se smanjila kod svih sorti, kao i antioksidativne aktivnosti koja je određena pomoću 3 različite metode.
fenoli ; antioksidativna aktivnost ; marmelada ; jagoda ; skladištenje
nije evidentirano
engleski
Changes of phenolics and antioxidant activity in strawberry jams after 6 months storage
nije evidentirano
phenolics ; antioxidant activity ; strawberry ; jam ; storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
02.02.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb