Određivanje biogenih amina u vinu primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (CROSBI ID 354746)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šamec, Dunja
Kovačević Ganić, Karin
hrvatski
Određivanje biogenih amina u vinu primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
Biogeni amini su spojevi sa dušikom koji u vinima nastaju dekarboksilacijom aminokiselina. U ljudskom organizmu igraju ulogu moderatora u brojnim biološkim reakcijama koje mogu imati i neželjene posljedice. Određivanje biogenih amina u vinima važno je zbog mogućeg toksikološkog djelovanja na ljudski organizam nakon unosa velike količine biogenih amina te zbog činjenice da postoji veza između visokog udjela biogenih amina u vinima i loših higijenskih uvjeta tijekom proizvodnje vina. U ovom radu razvijena je HPLC metoda za identifikaciju biogenih amina u hrvatskim vinima. Određen je udio triptamina, serotonina, 2-feniletilamina, putreskina, cadaverina, tiramina, histamina, spermidina, hidroksitiramina te spermina u 16 uzoraka hrvatskih vina iz tri različita vinogorja- Zapadna Istra, Pelješac te Kutjevo. Ni u jednom uzorku nije određen udio ukupnih biogenih amina viši od 8 mg/L. U svim uzorcima određeni su triptamin te 2-feniletilamin. U vinima vinogorja Zapadna Istra određena je najviša koncentracija biogenih amina.
bijela vina; biogeni amini; HPLC; crna vina
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF BIOGENIC AMINES IN WINE WITH HPLC METHOD
nije evidentirano
biogenic amines; HPLC; red wine; white wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
03.11.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb