Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena unosa kalcija u žena starije dobi validiranim upitnikom (CROSBI ID 355677)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Grčević, Đana Procjena unosa kalcija u žena starije dobi validiranim upitnikom / Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Grčević, Đana

Colić Barić, Irena

hrvatski

Procjena unosa kalcija u žena starije dobi validiranim upitnikom

Provedena je studija koja je uključivala 43 žene prosječne dobi 76, 6 godina, kojoj je cilj bio utvrditi prosječni unos kalcija uz pomoć posebno izrađenog upitnika o učestalosti konzumiranja namirnica. Ispitanice su uz pomoć educiranih nutricionista ispunile upitnik koji je uključivao 15 različitih namirnica, odnosno mlijeko, jogurt, sir (tvrdi, polutvrdi, svježi i meki), povrće, voće, leguminoze, kruh, rižu i tjesteninu, krumpir, meso i ribu, jaja, mliječnu čokoladu, mliječni sladoled, vodu iz slavine i mineralnu vodu. Dobiveni rezultati pokazali su da je 67, 4 % ispitanica imalo dnevni unos kalcija iz hrane 800 mg i više, što odgovara RDA preporukama, a 14, 0 % ispitanica je imalo dnevni unos kalcija iz hrane 1200 mg i više, što odgovara DRI preporukama. Mlijeko je bilo glavni izvor kalcija u prehrani (23 %). Prosječni unos kalcija utvrđen u ovoj studiji bio je veći od prosječnog unosa kalcija u žena starije dobi utvrđenog u drugim studijama.

unos kalcija; osteoporoza; žene u postmenopauzi; apsorpcija kalcija

nije evidentirano

engleski

Assessment of calcium intake in elderly women with the use of a validated questionnaire

nije evidentirano

calcium intake; osteoporosis; postmenopausal women; calcium absorption

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

21.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija