Antibakterijsko djelovanje dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) na odabrane sojeve bakterija (CROSBI ID 355722)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gulin, Ivana
Frece, Jadranka
hrvatski
Antibakterijsko djelovanje dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) na odabrane sojeve bakterija
Cilj ovog rada je utvrditi, da li različiti ekstrakati dalmatinske kadulje (Salvia officinalis), posjeduju antibakterijsko djelovanje, na rast odabranih sojeva bakterija (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella. sp. i Listeria monocytogenes). Antibakterijsko djelovanje istraživanih ekstrakata dalmatinske kadulje (dobiveni ekstrakcijom u etanolu i acetonu, pri različitim temperaturama i vremenu ekstrakcije), određeno je preliminarnom disk difuzijskom metodom, mjerenjem promjera zona inhibicije, na čvrstim podlogama u Petrijevim zdjelicama, i turbidimetrijskom metodom u mikrotitarskim pločicama. Dobiveni rezultati su pokazali, da četiri, od ukupno osam ispitivanih ekstrakata dalmatinske kadulje, imaju inhibicijsko djelovanje, na rast svih pet odabranih sojeva bakterija. Iz toga proizlazi, da dalmatinska kadulja, ima izrazitu antimikrobnu aktivnost, te se kao biokonzervans, može primjeniti u prehrambenoj industriji, u svrhu zaštite namirnice od kvarenja, kao i prirodni aditiv, koji bi proizvodu dao autohtoni, karakteristični mediteranski miris i okus.
dalmatinska kadulja (Salvia officinalis); antibakterijsko djelovanje; inhibicija; disk difuzijska metoda; turbidimetrijska metoda
nije evidentirano
engleski
Antimicrobial activity of dalmatian sage (Salvia officinalis) against selected bacteria
nije evidentirano
dalmatian sage (Salvia officinalis); antibacterial activity; inhibition; disk diffusion method; turbidimetric method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
02.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb