Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae (CROSBI ID 355730)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Folashade Memudu, Sabina Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae / Frece, Jadranka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Folashade Memudu, Sabina

Frece, Jadranka

hrvatski

Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae

Jedna od metoda zaštite svježe i procesirane hrane su biljna eterična ulja i ekstrakti koji se također koriste i u farmaceutici, prirodnim terapijama i alternativnoj medicini. Eterična ulja i njihovi sastojci posjeduju antibakterijski, antivirusni, antifungalni, antiparazitski i insekticidni učinak. Stoga je cilj ovog rada utvrditi da li različiti ekstrakti dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) i eterična ulja lavande (sa različitih područja RH) posjeduju antibakterijsko djelovanje na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae. Dobiveni rezultati su pokazali da svi ekstrakti kadulje i eterična ulja lavande imaju inhibicijsko djelovanje na rast enterobakterija. Iz toga proizlazi da dalmatinska kadulja i lavanda imaju različit antibakterijski učinak, te se kao biokonzervansi mogu primjeniti u prehrambenoj industriji u svrhu zaštite namirnice od kvarenja, kao i prirodni aditivi, koji bi proizvodu dali autohtoni, karakterističan mediteranski miris i okus.

antibakterijski učinak; eterična ulja; inhibicija; enterobakterije

nije evidentirano

engleski

Anibacterial activity of essential oils sage and lavander on the growth of bacteria from the species of Enterobacteriaceae

nije evidentirano

antibacterial effect; essential oils; inhibition; enterobacteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

10.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija