Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae (CROSBI ID 355730)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Folashade Memudu, Sabina
Frece, Jadranka
hrvatski
Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae
Jedna od metoda zaštite svježe i procesirane hrane su biljna eterična ulja i ekstrakti koji se također koriste i u farmaceutici, prirodnim terapijama i alternativnoj medicini. Eterična ulja i njihovi sastojci posjeduju antibakterijski, antivirusni, antifungalni, antiparazitski i insekticidni učinak. Stoga je cilj ovog rada utvrditi da li različiti ekstrakti dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) i eterična ulja lavande (sa različitih područja RH) posjeduju antibakterijsko djelovanje na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae. Dobiveni rezultati su pokazali da svi ekstrakti kadulje i eterična ulja lavande imaju inhibicijsko djelovanje na rast enterobakterija. Iz toga proizlazi da dalmatinska kadulja i lavanda imaju različit antibakterijski učinak, te se kao biokonzervansi mogu primjeniti u prehrambenoj industriji u svrhu zaštite namirnice od kvarenja, kao i prirodni aditivi, koji bi proizvodu dali autohtoni, karakterističan mediteranski miris i okus.
antibakterijski učinak; eterična ulja; inhibicija; enterobakterije
nije evidentirano
engleski
Anibacterial activity of essential oils sage and lavander on the growth of bacteria from the species of Enterobacteriaceae
nije evidentirano
antibacterial effect; essential oils; inhibition; enterobacteria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
10.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb