Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena ultrazvuka niskog intenziteta pri otkrivanju stranih tijela u prehrambenim sustavima (CROSBI ID 156581)

Prilog u časopisu | stručni rad

Brnčić, Mladen ; Markučič, Damir ; Omelić, Miroslav ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir Primjena ultrazvuka niskog intenziteta pri otkrivanju stranih tijela u prehrambenim sustavima // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 18-22

Podaci o odgovornosti

Brnčić, Mladen ; Markučič, Damir ; Omelić, Miroslav ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir

hrvatski

Primjena ultrazvuka niskog intenziteta pri otkrivanju stranih tijela u prehrambenim sustavima

Ultrazvuk je kao i zvuk mehanička vibracija u krutom ili tekućem mediju, a obuhvaća frekvencije veće od 20 kHz. Djelovanje ultrazvuka koristi se u različitim industrijama, a značajno mjesto zauzima i u prehrambenoj tehnologiji, i to kao kao analitička metoda, a u zadnje vrijeme sve više i kao nova tehnika obrade koja u velikoj mjeri utječe na fi zikalno-kemijska svojstva hrane. Ultrazvuk se može podijeliti na ultrazvuk niskog intenziteta (< 1 Wcm-2) i ultrazvuk visokog intenziteta (> 1 Wcm-2). Ultrazvuk visokog intenziteta se koristi za unaprjeđenje, poboljšanje ili mijenjanje fi zikalno kemijskih svojstava hrane tijekom procesa proizvodnje. Primjena ultrazvuka niskog intenziteta se odnosi na nerazorno ispitivanje određenih svojstava sastojaka hrane, ali i gotovih prehrambenih proizvoda kao što su struktura, protok, debljina, kemijski sastav, veličina čestica ili prisustvo stranih tijela. Pod pojmom strana tijela podrazumijevaju se svi nepoželjni čvrsti komadići različitih materijala slučajno zaostali u hrani. To mogu biti komadi drveta, stakla, gume, kamena, metala, plastike, različita vlakna ambalažnog materijala, nokti ili vlasi kose. Određivanje stranih tijela u prehrambenim sustavima pomoću ultazvuka zasniva se na različitoj zvučnoj impedanciji i brzini zvuka stranih tijela i hrane, odnosno njihovim različitim odzivima pri prolasku ultrazvučnih impulsa. Unutar ultrazvučnog frekvencijskog raspona strana tijela mogu biti otkrivena u smislu odbijanja, loma, raspršenja ili prigušenja zvučnih signala. U praktičnom određivanju prisutnosti nepoželjnih stranih tijela u hrani ta frekvencija je najčešće iznad 50 kHz. U ovom radu teoretski i praktično su prikazani osnovni principi ove tehnologije.

ultrazvuk; strana tijela; hrana

nije evidentirano

engleski

Use of low-intensity ultrasound for foreign bodies determination in food systems

nije evidentirano

ultrasound; frequency; foreign bodies; food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

4

2009.

18-22

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija