Učinci seruma, laktata i amonijaka na rast CCO stanica (CROSBI ID 356802)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Cvitaš, Eva
Slivac, Igor
Radošević, Kristina
hrvatski
Učinci seruma, laktata i amonijaka na rast CCO stanica
Kultura životinjskih stanica je važan dio biotehnologije te srodnih znanstvenih i proizvodnih područja. Njihova primjena je raznolika, od proučavanja stanične strukture, fiziologije i diferencijacije pa sve do proizvodnje mnogih biološki aktivnih proizvoda. U radu s kulturama životinjskih stanica provode se istraživanja koja ukazuju na najpovoljnije uvjete za njihov uzgoj i održavanje. Cilj ovog rada je utvrditi učinke nekih sastojaka hranjivog medija na karakteristike rasta CCO stanične linije. Istraživan je učinak fetalnog goveđeg seruma (FBS) koji se dodaje staničnoj kulturi zbog njegova proliferativnog djelovanja te učinci laktata i amonijaka koji su otpadni proizvod staničnog metabolizma. Istraživanjem je ustanovljeno da količina seruma dodanog u hranjivi medij utječe na brzinu rasta stanica. Pri istraživanju učinka na stanični rast, uočeno je da je najveća brzina rasta stanica ostvarena u hranjivom mediju s 10% FBS-a, a najmanja u mediju s 1% FBS-a. Što je veća koncentracija amonijaka (NH4Cl) u mediju, to je njegov inhibirajući učinak izraženiji. U kulturi s oko 5 mM NH4Cl prestaje rast CCO stanica, a pri koncentracijama većim od 5 mM stanice odumiru. Laktat u kulturi CCO stanica također usporava stanični rast. Pri koncentraciji preko 7, 5 mM u kulturi stanica zapaženo je njihovo odumiranje. Pojavu postupnog smanjivanja koncentracije laktata u hranjivom mediju moguće je objasniti djelovanjem unutarstaničnih laktat-dehidrogenaza oslobođenih iz citosola odumrlih stanica.
CCO; metabolizam; serum; laktat; amonijak
nije evidentirano
engleski
Serum, lactate and ammonia effects on CCO cell growth
nije evidentirano
CCO; metabolism; serum; lactate; ammonia
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
15.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb