Određivanje udjela ukupnih flavonoida u raznim vrstama meda (CROSBI ID 356851)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bručić, Hrvoje
Marković, Ksenija
hrvatski
Određivanje udjela ukupnih flavonoida u raznim vrstama meda
U ovom radu analizirano je 40 uzoraka meda, 7 uzoraka bagremovog meda, 12 uzoraka kestenovog meda, 4 uzorka lipovog meda te 17 uzoraka livadnog meda, hrvatskog porijekla. Provedeno je određivanje ukupnih flavonoida pri čemu je svaki od 40 uzoraka meda analiziran u trima paralelnim mjerenjima. Sadržaj ukupnih flavonoida kretao se u rasponu od 0, 290 mg QE/100 g meda do 4, 515 mg QE/100 g meda, s prosjekom od 1, 512 mg QE/100 g meda, za bagremov med ; od 3, 477 mg QE/100 g meda do 11, 988 mg QE/100 g meda, s prosjekom od 6, 951 mg QE/100 g meda, za kestenov med ; od 3, 087 mg QE/100 g meda do 5, 893 mg QE/100 g meda, s prosjekom od 4, 626 mg QE/100 g meda, za lipov med ; te od 0, 403 mg QE/100 g meda do 11, 012 mg QE/100 g meda, s prosjekom od 4, 950 mg QE/100 g meda za livadni med. Najviši prosječni udjel ukupnih flavonoida određen je u medu kestena, a najniži u medu bagrema dok livadni med i med lipe imaju podjednaki udjel ukupnih flavonoida.
med; flavonoidi; ANOVA; t-test
nije evidentirano
engleski
Determination of total flavonoid content in various honey varieties
nije evidentirano
honey; flavonoids; ANOVA; t-test
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
02.12.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb