Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prijenos mase tijekom sušenja, teksturna svojstva i boju jabuka (CROSBI ID 558690)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Brnčić, Mladen ; Ukrainczyk, Marko Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prijenos mase tijekom sušenja, teksturna svojstva i boju jabuka // Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.). Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010. str. 75-75

Podaci o odgovornosti

Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Brnčić, Mladen ; Ukrainczyk, Marko

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prijenos mase tijekom sušenja, teksturna svojstva i boju jabuka

Ultrazvuk visokog intenziteta može ubrzati proces sušenja poboljšanjem prijenosa mase, što rezultira i poboljšanjem kvalitete završnog proizvoda. U radu je analiziran utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na difuziju vode i trajanje procesa sušenja jabuke. analizirani su relevantni parametri teksture (tvrdoća, čvrstoća, elastičnost), kao i boja osušenih jabuka. Kriške jabuke uronjene u destiliranu vodu tretirane su ultrazvukom nominalne snage 200 W, uz promjenu amplitude (0, 25, 50 i 100 %) i puni ciklus. Obrada ultrazvukom visokog intenziteta dovodi do formiranja mikroskopskih kanala u strkuturi jabuke, što zbog manjeg otpora omogućuje bržu difuziju tekućine. Ispitivana teksturna svojstva i boja osušene jabukeostaju unutar predviđenih parametara, iz čega se može zaključiti da ni pri najvećem intenzitetu nije došlo do raspada tkiva jabuke. Tvrdoća i krtost jabuke rastu porastom intenziteta, što je posljedica smanjenja udjela vode. boja jabuka se ne mijenja značajno porastom intenziteta, s time da je površina tretiranih jabuka bila svjetlija nego površia netretiranih (0 % UZV). Predtretman ultrazvukom visokog intenziteta pokazao se odličnim rješenjem za skračivanje vremena sušenja jabuka, št dovodi do veće ekonomske i ekološke koristi.

ultrazvuk; tekstura; boja; sušenje; jabuka

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound on mass transfer during drying, textural properties and colour of the apples

nije evidentirano

ultrasound; texture; colour; drying; apple

nije evidentirano

Podaci o prilogu

75-75.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010.

Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana

Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6470-48-8

Podaci o skupu

VIII. Susret mladih kemijskih inženjera 2010.

poster

18.02.2010-19.02.2010

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija