Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANLYSIS OF FLAVONOIDS IN APPLE JUICE BY LIQUID CHROMATOGRAPHY (CROSBI ID 558704)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Adamović Angelina ; Juranović Cindrić, Iva ; Mendaš, Gordana ; Rusak, Gordana ; Zeiner, Michaela ; Stingeder, Gerhard ANLYSIS OF FLAVONOIDS IN APPLE JUICE BY LIQUID CHROMATOGRAPHY // KNJIGA SAŽETAKA / N. Bolf, I. Jerbić Šoljić (ur.). Zagreb: Printera Grupa, 2010. str. 150-x

Podaci o odgovornosti

Adamović Angelina ; Juranović Cindrić, Iva ; Mendaš, Gordana ; Rusak, Gordana ; Zeiner, Michaela ; Stingeder, Gerhard

engleski

ANLYSIS OF FLAVONOIDS IN APPLE JUICE BY LIQUID CHROMATOGRAPHY

Flavonoidi su skupina polifenolnih spojeva koji se nalaze u mnogim biljkama, a imaju antioksidativno djelovanje, štite stanice našeg tijela od djelovanja slobodnih radikala, pa tako i od kroničnih bolesti. Hrana pa tako i jabuke predstavljaju kompleksan medij pa je prisutne polifenolne spojeve potrebno djelotvorno razdvojiti ne samo međusobno nego i od ostalih sastojaka matrice i što selektivnije i osjetljivije detektirati. Tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti uz detekciju UV detektorom (HPLC-UV) je jedna od najčešće korištenih analitičkih metoda za analizu flavonoida u kompleksnim smjesama. Cilj istraživanja bio je razraditi i validirati metodu ekstrakcije polifenolnih spojeva iz jabučnog soka te optimirati pripravu uzorka za završno HPLC-UV određivanje. Polifenolni spojevi ekstrahirani su iz jabučnog soka s deietil eterom, ekstrakti su upareni do suha u struji dušika i prije završne HPLC analize otopljeni u smjesi metanol/deionizirana voda. Razrada analitičkog postupka uključivala je optimiranje uvjeta tekućinskokromatografske analize uz koje je djelotvorno moguće razdvojiti sve analizirane flavonoide, utvrđivanje linearnosti odziva tekućinskokromatografskog detektora i određivanje granica detekcije pojedinih analita. Preliminarna istraživanja provedena su na modelnim uzorcima vode. Dobro razdvajanje svih ispitivanih spojeva postignuto je na nepolarnoj stacionarnoj fazi na bazi oktadecilsilicijevog dioksida uz gradijentno eluiranje metanolom i deioniziranom vodom. Snimanjem UV spektara pojedinih flavonoida otopljenih u metanolu odabrane su valne duljine apsorpcijskih maksimuma prikladnih za njihovu detekciju. U ispitivanom koncentracijskom području postignut je linearan odziv UV detektora. Djelotvornost akumuliranja bila je veća od 80 % za sve ispitivane spojeve. U analiziranim uzorcima jabučnih sokova najzastupljeniji flavonoidi bili su genistein, kvercetin, krisin, kumarinska kiselina i galokatehin-galat.

FLAVONOIDS; PHENOLS; HPLC; APPLES

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

150-x.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

KNJIGA SAŽETAKA

N. Bolf, I. Jerbić Šoljić

Zagreb: Printera Grupa

978-953-6470-48-8

Podaci o skupu

VIII. susret mladih kemijskih inženjera

poster

19.02.2010-20.02.2010

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Biologija