Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utvrđivanje promjene parametara kvalitete marmelade od marelice uz dodatak buče (CROSBI ID 559284)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Marčetič, Helena ; Obradović, Valentina ; Ergović, Maja ; Levaj, Branka Utvrđivanje promjene parametara kvalitete marmelade od marelice uz dodatak buče // Proceedings/ 20th Scientific-Expert Conference on Agriculture and Food Industry. 2010. str. 145-153

Podaci o odgovornosti

Marčetič, Helena ; Obradović, Valentina ; Ergović, Maja ; Levaj, Branka

hrvatski

Utvrđivanje promjene parametara kvalitete marmelade od marelice uz dodatak buče

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa pripreme marmelade od marelice i marmelade u kojoj je određeni udio marelice zamijenjen dodatkom buče, u laboratorijskim uvjetima, na određene parametre kvalitete (suhu tvar, pH vrijednost, ukupnu kiselost, formolni broj, kloraminsku vrijednost, šećere), te na udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, klorogenske kiseline i na stupanj posmeđivanja. Ispitivane marmelade su također podvrgnute mjerenju čvrstoće gela i senzorskom ocjenjivanju Rezultati istraživanja su pokazali da se udio šećera znatno ne mijenja tijekom prvog dijela proizvodnje. Tijekom procesa pripreme marmelade, pH i kloraminska vrijednost se ne mijenjaju, dok se ukupna kiselost i formolni broj smanjuju. Količina polifenolnih tvari malo se smanjuje tijekom procesa blanširanja i kuhanja marmelade, dok sadržaj klorogenske kiseline poraste tijekom blanširanja. Stupanj posmeđivanja u svim uzorcima je bio vrlo nizak. Sve ispitivane marmelade su imale zadovoljavajuću čvrstoću. Marmelada od marelice i buče je dobila dosta visoke ocjene, osim za svojstvo mirisa.

marelica; marmelada; parametri kvalitete; polifenolne tvari; šećeri

nije evidentirano

engleski

Establishing the quality parameters of apricot jams with adding pumpkin

nije evidentirano

apricot; marmelade; parameters of quality; polyphenolic substance; sugars

nije evidentirano

Podaci o prilogu

145-153.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings/ 20th Scientific-Expert Conference on Agriculture and Food Industry

Podaci o skupu

Nepoznat skup

poster

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija