Utvrđivanje promjene parametara kvalitete marmelade od marelice uz dodatak buče (CROSBI ID 559284)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Marčetič, Helena ; Obradović, Valentina ; Ergović, Maja ; Levaj, Branka
hrvatski
Utvrđivanje promjene parametara kvalitete marmelade od marelice uz dodatak buče
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa pripreme marmelade od marelice i marmelade u kojoj je određeni udio marelice zamijenjen dodatkom buče, u laboratorijskim uvjetima, na određene parametre kvalitete (suhu tvar, pH vrijednost, ukupnu kiselost, formolni broj, kloraminsku vrijednost, šećere), te na udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, klorogenske kiseline i na stupanj posmeđivanja. Ispitivane marmelade su također podvrgnute mjerenju čvrstoće gela i senzorskom ocjenjivanju Rezultati istraživanja su pokazali da se udio šećera znatno ne mijenja tijekom prvog dijela proizvodnje. Tijekom procesa pripreme marmelade, pH i kloraminska vrijednost se ne mijenjaju, dok se ukupna kiselost i formolni broj smanjuju. Količina polifenolnih tvari malo se smanjuje tijekom procesa blanširanja i kuhanja marmelade, dok sadržaj klorogenske kiseline poraste tijekom blanširanja. Stupanj posmeđivanja u svim uzorcima je bio vrlo nizak. Sve ispitivane marmelade su imale zadovoljavajuću čvrstoću. Marmelada od marelice i buče je dobila dosta visoke ocjene, osim za svojstvo mirisa.
marelica; marmelada; parametri kvalitete; polifenolne tvari; šećeri
nije evidentirano
engleski
Establishing the quality parameters of apricot jams with adding pumpkin
nije evidentirano
apricot; marmelade; parameters of quality; polyphenolic substance; sugars
nije evidentirano
Podaci o prilogu
145-153.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings/ 20th Scientific-Expert Conference on Agriculture and Food Industry
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096