Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba parametara kvalitete industrijski proizvedenih marmelada od marelice i marmelade proizvedene u laboratoriju (CROSBI ID 559297)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Obradović, Valentina ; Marčetić, Helena ; Ergović, Maja ; Levaj, Branka Usporedba parametara kvalitete industrijski proizvedenih marmelada od marelice i marmelade proizvedene u laboratoriju // Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" / Dijana Miličević (ur.). Tuzla, 2009. str. 26-27

Podaci o odgovornosti

Obradović, Valentina ; Marčetić, Helena ; Ergović, Maja ; Levaj, Branka

hrvatski

Usporedba parametara kvalitete industrijski proizvedenih marmelada od marelice i marmelade proizvedene u laboratoriju

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa pripreme marmelade od marelice u laboratorijskim uvjetima , na određene parametre kvalitete (suhu tvar, pH vrijednost, ukupnu kiselost, formolni broj, kloraminsku vrijednost, šećere), te na udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, klorogenske kiseline i na stupanj posmeđivanja. Ispitivane marmelade su također podvrgnute mjerenju čvrstoće gela i senzorskom ocjenjivanju. Svi navedeni parametrui su također ispitani u 5 različitih industrijski proizvedenih marmelada.Rezultati ispitivanja su pokazali da se udio šećera znatno ne mijenja tijekom prvog dijela proizvodnje. Tijekom procesa pripreme marmelade, pH i kloraminska vrijednost se ne mjenjaju, dok se ukupna kiselost i formolni broj smanjuju. Količina fenolnih tvari malo se smanjuje tijekom procesa blanširanja i kuhanja marmelade, dok sadržaj klorogenske kiseline poraste tijekom blanširanja. Stupanj posmeđivanja u svim uzorcima je bio vrlo nizak. Sve ispitivane marmelade su imale zadovoljavajuću čvrstoću, osim jedne industrijski proizvedene marmelade. Također je prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja ista marmelada dobila najslabije ocjene jer je bila slabo maziva i nedovoljno harmonična.

marelica; marmelada; parametri kvalitete; polifenolne tvari; šećeri

nije evidentirano

engleski

Comparing quality parameters of apricot jams produced in industry and in laboratory terms

nije evidentirano

apricot; marmelade; parameters of quality; polyphenolic substance; sugars

nije evidentirano

Podaci o prilogu

26-27.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH"

Dijana Miličević

Tuzla:

Podaci o skupu

IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH"

poster

24.09.2009-24.09.2009

Gradačac, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija