Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje teksturnih svojstava Gouda sira (CROSBI ID 160134)

Prilog u časopisu | stručni rad

Karlović, Sven ; Šimunek, Marina ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Bosiljkov, Tomislav ; Brnčić, Mladen ; Blažić, Marijana Određivanje teksturnih svojstava Gouda sira // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2010), 3-4; 98-103

Podaci o odgovornosti

Karlović, Sven ; Šimunek, Marina ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Bosiljkov, Tomislav ; Brnčić, Mladen ; Blažić, Marijana

hrvatski

Određivanje teksturnih svojstava Gouda sira

Tekstura kao manifestacija nekih reoloških svojstava namirnice jedna je od osnovnih organoleptičkih svojstava, te ima vrlo važnu ulogu pri rukovanju, obradi i ponašanju namirnica. Potrošačima je također tekstura jedan od važnijih parametara kojim se rukovode prilikom odabira proizvoda. Na analizatoru teksture TA.HDPlus izvršena je instrumentalna analiza pet sireva Gouda različitih proizvođača koji su prisutni na hrvatskom tržištu. Od teksturalnih parametara ispitivane su tvrdoća, rad potreban za žvakanje, elastičnost i adhezivnost te njihova ovisnost o udjelu suhe tvari.Najtvrđim (11, 88 N ± 1, 79) su se pokazali uzorci s najvećim udjelom suhe tvari (55 %). Padom udjela suhe tvari smanjuju se vrijednosti tvrdoće, adhezivnosti i rada potrebnog za prvi zagriz. Elastičnost raste s porastom udjela vode te je najveća elastičnost bila 14, 02 mm, uz 50 % udjela vode.

gouda; analiza teksture; tvrdoća; adhezivnost; elastičnost

nije evidentirano

engleski

Determination of Textural Properties of Gouda Cheese

nije evidentirano

gouda; texture analysis; hardness; elasticity; adhesivity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

4 (3-4)

2010.

98-103

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija