Kemijska analiza osnovnih parametara kakvoće vina Muškat žuti (CROSBI ID 357605)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Cmrečnjak, Melita
Zechner-Krpan, Vesna
hrvatski
Kemijska analiza osnovnih parametara kakvoće vina Muškat žuti
Cilj ovog rada bio je odrediti količinu najvažnijih kojmponenti vina o kojima ovisi njegova kakvoća. Kemijska analiza rađena je na vinu sorte Muškat žuti. Osnovni parametri koji se kemijskom analizom određeni su: alkoholi, ukupne kiseline, hlapive kiseline, šećer, slobodni, vezani i ukupni sumporni dioksid. Provedene su također mikrobiološka analiza i organoleptičko (degustacijsko) ispitivanje vina. Kategoriju kvalitet vina s oznakom kontroliranoga zemljopisnog podrijetla određuje kemijski sastav i organoleptička (degustacijsko-senzorna) svojstva vina. Udio pojedinih komponenti vina ovisi o: sorti grožđa, klimatskim uvjetima, uvjetima fermentacije, vrsti kvasca itd. Pravilnilk o vinu propisuje dopuštene količine pojedinih sastojaka kako bi to vino pogodno za tržište i široku potrošnju. Muškat žuti je zadovoljio sve Pravilnikom propisane zathjeve o količini pojedinih analiziranih sastojaka.
vino; kemijska analiza; kvaliteta vina
nije evidentirano
engleski
Chemical analysis of basic quality parameters of wine Muškat žuti
nije evidentirano
wine; chemical analysis; quality of wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
01.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb