Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena probiotičkih jogurta pomoću elektronskog jezika (CROSBI ID 357606)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bukvić, Valerija Procjena probiotičkih jogurta pomoću elektronskog jezika / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Bukvić, Valerija

Hruškar, Mirjana

hrvatski

Procjena probiotičkih jogurta pomoću elektronskog jezika

Elektronski jezik α-Astree, koji sadrži sedam elektrokemijskih senzora s parcijalnom selektivnošću za različite sastojke u otopini, bio je primjenjen za ispitivanje mogućnosti prepoznavanja razlika u okusu uzoraka probiotičkih jogurta skladištenih kroz period od dvadeset dana pri dvije temperature, +4 °C i +25 °C. Različiti odzivi senzora, zabilježeni elektronskim jezikom, uz obradu statističkim metodama analize glavnih komponenata i parcijalne regresije najmanjih kvadrata te obradu signala pomoću računalnog programa Microsoft Excel 2003, pokazali su da elektronski jezik može uočiti razlike između uzoraka s manjom ili većom osjetljivošću i specifičnošću. Sukladno tome, pokazanio je da korišteni uređaj uspješno razdvaja uzorke skladištene pri +4 °C od uzoraka čuvanih pri +25 °C, a pokazao je i osjetljivost na vrijeme skladištenja, osobito za jogurte skladištene pri +25 °C.

elektronski jezik; probiotički jogurt; analiza glavnih komponenata; parcijalna regresija najmanjih kvadrata

nije evidentirano

engleski

Determination of basic taste profiles by potentiometric sensor array

nije evidentirano

Electronic tongue; probiotic yoghurt; principal component analysis; partial least squares regression

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

15.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija