Procjena probiotičkih jogurta pomoću elektronskog jezika (CROSBI ID 357606)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bukvić, Valerija
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Procjena probiotičkih jogurta pomoću elektronskog jezika
Elektronski jezik α-Astree, koji sadrži sedam elektrokemijskih senzora s parcijalnom selektivnošću za različite sastojke u otopini, bio je primjenjen za ispitivanje mogućnosti prepoznavanja razlika u okusu uzoraka probiotičkih jogurta skladištenih kroz period od dvadeset dana pri dvije temperature, +4 °C i +25 °C. Različiti odzivi senzora, zabilježeni elektronskim jezikom, uz obradu statističkim metodama analize glavnih komponenata i parcijalne regresije najmanjih kvadrata te obradu signala pomoću računalnog programa Microsoft Excel 2003, pokazali su da elektronski jezik može uočiti razlike između uzoraka s manjom ili većom osjetljivošću i specifičnošću. Sukladno tome, pokazanio je da korišteni uređaj uspješno razdvaja uzorke skladištene pri +4 °C od uzoraka čuvanih pri +25 °C, a pokazao je i osjetljivost na vrijeme skladištenja, osobito za jogurte skladištene pri +25 °C.
elektronski jezik; probiotički jogurt; analiza glavnih komponenata; parcijalna regresija najmanjih kvadrata
nije evidentirano
engleski
Determination of basic taste profiles by potentiometric sensor array
nije evidentirano
Electronic tongue; probiotic yoghurt; principal component analysis; partial least squares regression
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
15.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb