Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost cvjetnog i kestenovog meda (CROSBI ID 357608)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dobrić, Vanda
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost cvjetnog i kestenovog meda
U ovom radu analizirano je 12 uzoraka cvjetnog i 14 uzoraka kestenovog meda hrvatskog podrijetla. Odrenen je sadržaj ukupnih fenola pomoću Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola za cvjetni med se kretao u rasponu od 96, 24 mg GAE/kg meda do 397, 31 mg GAE/kg meda, te od 122, 04 mg GAE/kg meda do 996, 24 mg GAE/kg meda za kestenov. Odrenena je ˝radical scavenging˝ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 9, 55 do 50, 38 za cvjetni i 10, 11 do 16, 38 za kestenov med, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 74, 33 do 452, 19 μM Fe (ІІ) 10% otopine meda za cvjetni med te 217, 90 do 568, 62 μM Fe (ІІ) 10% otopine meda za kestenov med. Utvrnena je linearna korelacija izmenu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odrenene DPPH metodom za cvjetne i kestenove medove (r =0, 9563), odnosno r=0, 9471) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odrenene FRAP metodom (r =0, 9645, odnosno r=0, 9662), kao i izmenu DPPH i FRAP vrijednosti (r =0, 9847, odnosno r=0, 8985).
med; fenoli; FRAP; DPPH
nije evidentirano
engleski
Total phenolics and antioxidant activity of floral and chesnut honey
nije evidentirano
honey; phenolics; FRAP; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
68
16.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb