Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Metode određivanja vitamina topljivih u mastima (CROSBI ID 357616)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Filipović, Željka Metode određivanja vitamina topljivih u mastima / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Filipović, Željka

Marković, Ksenija

hrvatski

Metode određivanja vitamina topljivih u mastima

Vitamini su nezamjenjivi katalizatori biokemijskih reakcija u živoj stanici. Razlikuju se od ostalih nutrijenata hrane (lipidi, ugljikohidrati, proteini) jer nemaju strukturnu ulogu niti katabolizmom daju energiju. Međutim, esencijalni su za normalno funkcioniranje ljudskog i životinjskog organizma (rast, razvitak, reprodukcija) te ih je potrebno unositi hranom ili pripravcima. Udjel vitamina u prehrambenim proizvodima određuje se radi ocjenjivanja nutritivne vrijednosti hrane te kontrole sadržaja dodanih vitamina. Pri tome se analitičari, od trenutka pripreme uzorka do određivanja udjela vitamina u uzorku, susreću s brojnim problemima. Zbog toga je svrha ovog rada bila, pregledom znanstvene literature, iznijeti pregled pojedinih metoda određivanja vitamina topljivih u mastima, odnosno vitamina A, D, E i K. Metode određivanja vitamina topljivih u mastima obuhvaćaju najčešće kolorimetrijske, spektrofotometrijske, biološke i kromatografske metode.

kolorimetrija; kromatografija; spektrofotometrija; vitamini

nije evidentirano

engleski

Methods for determination of fat soluble vitamins

nije evidentirano

colorimetry; chromatography; spectrophotometry; vitamins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

15.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija