Metode određivanja vitamina topljivih u mastima (CROSBI ID 357616)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Filipović, Željka
Marković, Ksenija
hrvatski
Metode određivanja vitamina topljivih u mastima
Vitamini su nezamjenjivi katalizatori biokemijskih reakcija u živoj stanici. Razlikuju se od ostalih nutrijenata hrane (lipidi, ugljikohidrati, proteini) jer nemaju strukturnu ulogu niti katabolizmom daju energiju. Međutim, esencijalni su za normalno funkcioniranje ljudskog i životinjskog organizma (rast, razvitak, reprodukcija) te ih je potrebno unositi hranom ili pripravcima. Udjel vitamina u prehrambenim proizvodima određuje se radi ocjenjivanja nutritivne vrijednosti hrane te kontrole sadržaja dodanih vitamina. Pri tome se analitičari, od trenutka pripreme uzorka do određivanja udjela vitamina u uzorku, susreću s brojnim problemima. Zbog toga je svrha ovog rada bila, pregledom znanstvene literature, iznijeti pregled pojedinih metoda određivanja vitamina topljivih u mastima, odnosno vitamina A, D, E i K. Metode određivanja vitamina topljivih u mastima obuhvaćaju najčešće kolorimetrijske, spektrofotometrijske, biološke i kromatografske metode.
kolorimetrija; kromatografija; spektrofotometrija; vitamini
nije evidentirano
engleski
Methods for determination of fat soluble vitamins
nije evidentirano
colorimetry; chromatography; spectrophotometry; vitamins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
15.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb