Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju R-(-)-mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T (CROSBI ID 358323)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kosovec, Željka Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju R-(-)-mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T / Slavica, Anita (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Kosovec, Željka

Slavica, Anita

hrvatski

Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju R-(-)-mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T

U ovom je radu istraživan utjecaj različitih temperatura uzgoja na rast bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T i proizvodnju mliječne kiseline. Uzgoji su provedeni u MRS podlozi u tikvici uz stresanje pri temperaturama u rasponu od 30°C do 55°C. pH vrijednost hranjive podloge nije podešavana. Ova bakterija raste i provodi homolaktičnu fermentaciju glukoze do R-(-)-mliječne kiseline pri temperaturama uzgoja od 30°C, 40°C, 45°C i 50°C. Pri 55°C rast i aktivnost ove bakterije su zanemarivi. Maksimalna brzina potrošnje glukoze (rS = 0.10 h-1), maksimalna koncentracije bakterijske biomase (Xm =3.90 g L-1) i maksimalna produktivnost bioprocesa (PrP = 0.52 g L-1 h-1) postignuti su pri temperaturi od 30°C. Maksimalna specifična brzina rasta (um = 0.53 h-1) i maksimalna brzina proizvodnje mliječne kiseline (rP = 0.29 h-1) s pomoću L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T postignute su pri 45°C. Proveden je i uzgoj ove bakterije u modificiranoj MRS podlozi u tikvici pri temperaturi od 30°C. U modificiranu MRS podlogu je umjesto glukoze dodana mikrokristalna celuloza kao jedini izvor ugljika. U odabranim uvjetima nije primijećen rast niti celulolitička aktivnost ove bakterije.

glukoza; celuloza; Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; temperatura uzgoja; mliječna kiselina; HPLC

nije evidentirano

engleski

Effect of cultivation temperature on production of D-(-)-lactic acid by bacterium Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T

nije evidentirano

glucose; cellulose; Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; temperature of cultivation; lactic acid; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

29.03.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija