Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodatka ružmarina na stabilnost suncokretovog i djevičanskog maslinovog ulja (CROSBI ID 358404)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jatić, Emira Utjecaj dodatka ružmarina na stabilnost suncokretovog i djevičanskog maslinovog ulja / Škevin, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Jatić, Emira

Škevin, Dubravka

hrvatski

Utjecaj dodatka ružmarina na stabilnost suncokretovog i djevičanskog maslinovog ulja

Ružmarin je široko rasprostranjen začin čiji je okus dobro prihvaćen kod potrošača. Proučavan je utjecaj dodatka suhih listića ružmarina na termičku i oksidacijsku stabilnost rafiniranog suncokretovog i djevičanskog maslinovog ulja. Uzorci su zagrijavani na temperaturi prženja (180 ºC) u trajanju od pet sati tijekom šest uzastopnih dana. Promjene prilikom zagrijavanja praćene su određivanjem vrijednosti peroksidnog broja (PB), anisidinskog broja (AB) i udjela ukupnih polarnih spojeva. Održivost uzoraka praćena je i Oven testom pri 60 ºC. Prema svim proučavanim parametrima, ulja obogaćena sa 0, 5% suhih ružmarinovih listića pokazala su značajno veću stabilnost (pri 180 ºC i 60 ºC), od kontrolnih uzoraka bez dodatka ružmarina. Nakon 30 sati zagrijavanja najveći udio ukupnih polarnih spojeva dosegao je kontrolni uzorak suncokretovog ulja (oko 27%) i postao upitne kakvoće za daljnju upotrebu. Slijede ga suncokretovo ulje sa ružmarinom sa oko 21% ukupnih polarnih spojeva, kontrolni uzorak maslinovog ulja sa oko 20% te maslinovog ulja sa ružmarinom sa oko 14% ukupnih polarnih spojeva.

prženje; oksidacijska stabilnost; ružmarin; suncokretovo ulje; djevičansko maslinovo ulje

nije evidentirano

engleski

The influence of rosemary addition on the stability of the sunflower and virgin olive oil

nije evidentirano

frying; oxidative stability; rosemary; sunflower oil; virgin olive oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

13.05.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija