Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana (CROSBI ID 765887)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Mrvčić, Jasna ; Stehlik-Tomas, Vesna Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana // Novi pekar. 2009.

Podaci o odgovornosti

Mrvčić, Jasna ; Stehlik-Tomas, Vesna

hrvatski

Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana

U današnje vrijeme potrošači sve veću pažnju posvećuju povezanosti hrane i zdravlja. Razvoj svijesti ljudi o brizi za zdravlje te razvoj grana prirodnih znanosti koje proučavaju odnos između prehrane i zdravlja dovodi do popularizacije namirnica koje osim uobičajenih nutritivnih vrijednosti imaju i povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje. Te namirnice dobile su naziv funkcionalna hrana i u posljednjih par godina njihova primjena je u znatnom porastu, što pridonosi razvoju prehrambene industrije u smislu proizvodnje novih prehrambenih proizvoda prema zahtjevima potrošača. U pekarskoj industriji značajni iskorak u poboljšanju kvalitete pekarskih proizvoda predstavlja primjena starter kultura mješovitih mikroorganizama (bakterije i kvasci). Starter kulture se mogu definirati kao mikrobni pripravak velikog broja stanica najmanje jednog mikroorganizma koji se dodaje sirovini u cilju proizvodnje fermentirane hrane ubrzanim i kontroliranim fermentacijskim procesom. Starter kulture svojim fiziološkim odnosno metaboličkim aktivnostima provode ili pospješuju fermentaciju sirovina te proizvodnju poželjnih metabolita koji doprinose boljoj teksturi te okusu i mirisu proizvoda.

pekarski proizvodi; funkcionalna hrana

nije evidentirano

engleski

Bakery products as functional food

nije evidentirano

Bakery products; functional food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Novi pekar

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija