UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA (CROSBI ID 358443)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Cvjetičanin, Vladimira
Škevin, Dubravka
hrvatski
UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
Ispitan je utjecaj dodatka ružmarina na oksidacijsku stabilnost, udjel klorofila i fenolnih spojeva i na senzorska svojstva djevičanskog maslinovog ulja. Ružmarin je dodan u obliku suhih samljevenih listića, 5% na masu ulja, smjesa je nakon 48 sati na tresilici profiltrirana, a analize su odrađene u profiltriranom ulju. Dodatkom ružmarina značajno se povećala oksidacijska stabilnost djevičanskog maslinovog ulja te su se povisili udjeli fenolnih spojeva i klorofila. Na hidrolitičke promjene djevičanskog maslinovog ulja dodatak ružmarina nije značajno utjecao. Dodatak 5% ružmarina nije uspio prekriti negativne senzorska svojstva djevičanskog maslinovog ulja.
djevičansko maslinovo ulje; ružmarin; oksidacijska stabilnost
nije evidentirano
engleski
THE INFLUENCE OF THE ROSEMARY ADDITION ON THE OXIDATIVE STABILITY AND THE BITTERNESS OF VIRGIN OLIVE OIL DURING STORAGE
nije evidentirano
virgin olive oil; rosemary; oxidative stability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
01.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb