Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

BIOAKTIVNI SPOJEVI U EKSTRA DJEVIČANSKOM MASLINOVOM ULJU (CROSBI ID 358446)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Peršurić, Željka BIOAKTIVNI SPOJEVI U EKSTRA DJEVIČANSKOM MASLINOVOM ULJU / Škevin, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Peršurić, Željka

Škevin, Dubravka

hrvatski

BIOAKTIVNI SPOJEVI U EKSTRA DJEVIČANSKOM MASLINOVOM ULJU

Bioaktivni spojevi ulja odgovorni su za antioksidacijsku aktivnost maslinovog ulja te su time i važan segment dobre oksidacijske stabilnosti ulja. Određeni su osnovni parametri kvalitete i to slobodne masne kiseline, peroksidni broj i spektrofotometrijska analiza u UV području djevičanskog maslinovog ulja iz sorte Oblica, sezona 2008/2009. Također je određen udjel klorofila, karotenoida, fenolnih spojeva. Antioksidacijska aktivnost prirodnih antioksidanasa djevičanskog maslinovog ulja je ispitana metodom sa DPPH (1, 1-difenil-2- pikril-hidrazil). Ispitani uzorak je imao peroksidni broj iznad dopuštene granice iz Pravilnika iako je ulje mlađe od godinu dana. To ukazuje na početak oksidacijskog kvarenja zbog lošeg skladištenja. Udjel svih bioaktivnih komponenata su unutar očekivanih granica, osim za karotenoide. Statistička obrada podataka pokazala je da su najveći koeficjent korelacije u odnosu na antioksidacijsku aktivnost imali o- difenoli.

djevičansko maslinovo ulje ; bioaktivni spojevi ; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

BIOACTIV COMPOUNDS OF EXTRA VIRGIN OLIVE OIL

nije evidentirano

virgin olive oil ; bioactive compounds ; antioxidative activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

01.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija