Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj stupnja prženja na udjel kafeina u kavi (CROSBI ID 358474)

Ocjenski rad | diplomski rad

Hasaničević, Ilda Utjecaj stupnja prženja na udjel kafeina u kavi / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Hasaničević, Ilda

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Utjecaj stupnja prženja na udjel kafeina u kavi

Kava je, zbog atraktivne arome i punoće okusa, jedan od najčešćih konzumiranih napitaka u svijetu. Njezino konzumiranje je započelo u 6. stoljeću u Etiopiji, a danas se konzumira u cijelom svijetu. Najznačajniji bioaktivni sastojak kave je kafein. Svrha ovog rada je odrediti udjel kafeina u četiri uzorka kave: Minas i Cioccolatato (Coffea arabica) te Cherry i Vijetnam (Coffea canephora), prženih u tri stupnja. Udjeli kafeina odre_eni su primjenom tri različite metode: ekstrakcija kloroformom, mikro-metoda te metoda s olovnim acetatom. Antioksidacijski kapacitet kave određen je primjenom dvije metode: reakcijom s željezo(III) tripiridiltriazin (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda), te reakcijom s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda). Provedeno je i senzorsko ocjenjivanje svih uzoraka kave. Najveći udjel kafeina u svim uzorcima kave određen je primjenom mikro-metode. Ovisno o primijenjenoj metodi svijetlo i srednje prženje kave rezultiralo je najvećim udjelom kafeina.

antioksidansi; kafein; kava; prženje

nije evidentirano

engleski

The effect of roasting degree on the caffeine content in Coffee

nije evidentirano

antioxidants; coffee; caffeine; roasting

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

03.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija