Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja (CROSBI ID 358482)

Ocjenski rad | diplomski rad

Prčić, Ivana Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Prčić, Ivana

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja

Čaj je jedan od najčešće konzumiranih napitaka u svijetu. Osim zbog svoje ugodne arome i specifičnog okusa, popularan je i zbog pozitivnih zdravstvenih učinaka. U radu su ispitivani ekstrakti žutog čaja pripremljeni iz rinfuze, filter vrećice i kuglice za ekstrakciju tijekom različitog trajanja ekstrakcije (3, 5, 10, 15 i 30 minuta). Vodeni i 75%- tni etanolni ekstrakti iz rinfuze pripremljeni su klasičnom ekstrakcijom i ekstrakcijom u ultrazvučnoj kupelji. Ukupni fenoli i flavonoidi određeni su metodom s Folin-Ciocalteu reagensom, a antioksidacijski kapacitet primjenom tri metode: FRAP (reakcija sa željezo(III)-tripiridiltriazinom), ABTS (reakcija s 2, 2'azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselinom)) i DPPH (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilom). Najveći udjel ukupnih fenola određen je u 50%- tnom etanolnom ekstraktu žutog čaja pripremljenom iz kuglice za ekstrakciju, a najmanji u 100%- tnom etanolnom ekstraktu iz filter vrećice. Najveći antioksidacijski kapacitet imao je 75%- tni etanolni ekstrakt čaja iz kuglice, a najmanji 100%- tni etanolni ekstrakt žutog čaja iz filter vrećice. Određeni su visoki koeficijenti korealacije između udjela ukupnih fenola i flavonoida te između udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata žutog čaja.

antioksidacijski kapacitet; Camellia sinensis; polifenoli; žuti čaj

nije evidentirano

engleski

Polyphenol content and antioxidant capacity of different made extracts of yinzhien tea

nije evidentirano

antioxidant capacity; Camellia sinensis; polyphenols; yellow tea

nije evidentirano

Podaci o izdanju

75

03.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija