Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja (CROSBI ID 358482)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Prčić, Ivana
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja
Čaj je jedan od najčešće konzumiranih napitaka u svijetu. Osim zbog svoje ugodne arome i specifičnog okusa, popularan je i zbog pozitivnih zdravstvenih učinaka. U radu su ispitivani ekstrakti žutog čaja pripremljeni iz rinfuze, filter vrećice i kuglice za ekstrakciju tijekom različitog trajanja ekstrakcije (3, 5, 10, 15 i 30 minuta). Vodeni i 75%- tni etanolni ekstrakti iz rinfuze pripremljeni su klasičnom ekstrakcijom i ekstrakcijom u ultrazvučnoj kupelji. Ukupni fenoli i flavonoidi određeni su metodom s Folin-Ciocalteu reagensom, a antioksidacijski kapacitet primjenom tri metode: FRAP (reakcija sa željezo(III)-tripiridiltriazinom), ABTS (reakcija s 2, 2'azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselinom)) i DPPH (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilom). Najveći udjel ukupnih fenola određen je u 50%- tnom etanolnom ekstraktu žutog čaja pripremljenom iz kuglice za ekstrakciju, a najmanji u 100%- tnom etanolnom ekstraktu iz filter vrećice. Najveći antioksidacijski kapacitet imao je 75%- tni etanolni ekstrakt čaja iz kuglice, a najmanji 100%- tni etanolni ekstrakt žutog čaja iz filter vrećice. Određeni su visoki koeficijenti korealacije između udjela ukupnih fenola i flavonoida te između udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata žutog čaja.
antioksidacijski kapacitet; Camellia sinensis; polifenoli; žuti čaj
nije evidentirano
engleski
Polyphenol content and antioxidant capacity of different made extracts of yinzhien tea
nije evidentirano
antioxidant capacity; Camellia sinensis; polyphenols; yellow tea
nije evidentirano
Podaci o izdanju
75
03.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb