Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijska svojstva kavovina (CROSBI ID 358494)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lisjak Besedić, Maja Antioksidacijska svojstva kavovina / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Lisjak Besedić, Maja

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Antioksidacijska svojstva kavovina

Kavovina je uobičajeni naziv za zamjene za kavu. To su visokovrijedne namirnice koje mogu biti pripremljene s vodom ili s mlijekom. Cilj ovog rada bio je odrediti pojedine skupine polifenola i antioksidacijski kapacitet pet vrsta kavovina, te utjecaj različitih koncentracija mlijeka na navedena mjerenja. Udjel ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida određen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom, udjel procijanidina metodom po Bate-Smithu, udjel flavan-3-ola određen je reakcijom s vanilinom i reakcijom s p-dimetilamino-cinamaldehidom (p-DAC), a udjel tanina njihovim vezanjem za kazein. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama s željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP), te radikalima 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS) i 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH). Provedeno je i senzorsko ocjenjivanje svih pet vrsta kavovina. Kavovina koja u sastavu ima 100 % cikorije pokazala se najboljim izvorom antioksidansa.

antioksidacijska svojstva; kavovine; mlijeko; polifenoli; senzorska svojstva

nije evidentirano

engleski

The antioxidant properties of coffee substitute

nije evidentirano

antioxidant capacity; coffee substitute; milk; polyfenols; sensory properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

26.11.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija