Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja (CROSBI ID 358984)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kraljić, Klara Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja / Rade, Desanka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Kraljić, Klara

Rade, Desanka

hrvatski

Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja

Sirovo sojino ulje treba rafinirati da bi se dobilo jestivo ulje. Jedan od važnih procesa rafinacije ulja je bijeljenje ulja koje ovisi o više čimbenika. U ovom radu praćen je utjecaj uvjeta bjeljenja na boju, udjel sterola i tokoferola u sojinom ulju. Uzorci ulja su bijeljeni uz dodatak 0, 5%, 1% u 1, 5% aktivne zemlje "Supreme" pri 95*C, 105*C i 115*C. Na uklanjanje klorofila i karotenoida u najvećoj mjeri utjecao je udjel aktivne zemlje dok odabrane temperature nisu imale značajan utjecaj. NA gubitak sterola veći utjecaj je imala temperatura procesa nego udjel dodane zemlje. Od tri dominantna sterola (kampesterol, stigmasterol i beta-sitosterol) najstabilniji je bio stigmasterol. U sojinom ulju najzastupljeniji je gama-tokoferol. Tijekom bijeljenja došlo je do gubitka ukupnih tokoferola od oko 7-18%. Dobivene vrijednosti nisu korelirale ni s udjelom aktivne zemlje ni s temperaturom procesa.

bijeljenje; pigmenti; sojino ulje; steroli; tokoferoli

nije evidentirano

engleski

Influence of "Supreme" active earth on nonglyceride compounds in soybean oil

nije evidentirano

bleaching; pigments; soybean oil; sterols; tocopherols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

21.12.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija