Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja (CROSBI ID 358984)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kraljić, Klara
Rade, Desanka
hrvatski
Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja
Sirovo sojino ulje treba rafinirati da bi se dobilo jestivo ulje. Jedan od važnih procesa rafinacije ulja je bijeljenje ulja koje ovisi o više čimbenika. U ovom radu praćen je utjecaj uvjeta bjeljenja na boju, udjel sterola i tokoferola u sojinom ulju. Uzorci ulja su bijeljeni uz dodatak 0, 5%, 1% u 1, 5% aktivne zemlje "Supreme" pri 95*C, 105*C i 115*C. Na uklanjanje klorofila i karotenoida u najvećoj mjeri utjecao je udjel aktivne zemlje dok odabrane temperature nisu imale značajan utjecaj. NA gubitak sterola veći utjecaj je imala temperatura procesa nego udjel dodane zemlje. Od tri dominantna sterola (kampesterol, stigmasterol i beta-sitosterol) najstabilniji je bio stigmasterol. U sojinom ulju najzastupljeniji je gama-tokoferol. Tijekom bijeljenja došlo je do gubitka ukupnih tokoferola od oko 7-18%. Dobivene vrijednosti nisu korelirale ni s udjelom aktivne zemlje ni s temperaturom procesa.
bijeljenje; pigmenti; sojino ulje; steroli; tokoferoli
nije evidentirano
engleski
Influence of "Supreme" active earth on nonglyceride compounds in soybean oil
nije evidentirano
bleaching; pigments; soybean oil; sterols; tocopherols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
21.12.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb