Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Endotoksin i biogeni amini u ribi iz Jadranskog mora (CROSBI ID 563251)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad

Prester, Ljerka ; Macan, Jelena ; Varnai, Veda Marija ; Orct, Tatjana ; Vukušić, Jelena ; Kipčić, Dubravka Endotoksin i biogeni amini u ribi iz Jadranskog mora // Prehrambene i zdravstvene tvrdnje / Haberle, Saša (ur.). Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2010. str. 149-154

Podaci o odgovornosti

Prester, Ljerka ; Macan, Jelena ; Varnai, Veda Marija ; Orct, Tatjana ; Vukušić, Jelena ; Kipčić, Dubravka

hrvatski

Endotoksin i biogeni amini u ribi iz Jadranskog mora

Biogeni amini (histamin, putrescin, tiramin, kadaverin) su indikatori kvalitete (kvarenja) morskih organizama. Histamin može uzrokovati različite farmakološke reakcije (urtikariju, mučninu, povraćanje, proljev). Cilj ovoga rada bio je odrediti koncentraciju glavnih biogenih amina u svježoj ribi (sardela, lokarda, oslić) koja je kupljena na zagrebačkoj ribljoj tržnici. Također smo ispitali utjecaj temperature na kvalitetu ribe koja je bila pohranjena na sobnoj temperaturi (22 °C) tijekom 12 i 24h. U svim uzorcima svježe ribe, koncentracija histamina bila je ispod donje dopuštene koncentracije od 100 mg/kg za plavu ribu (Commission Regulation 2073/2005/EC) (Europska Unija) što ukazuje na njenu dobru kvalitetu. Nakon 12h, koncentracija histamina je najviše porasla u plavoj ribi (sardela, lokarda, raspon, 40-67 mg/kg), a u bijeloj ribi (oslić) bila je ispod granice detekcije. Kao što se može pretpostavljati, nakon 24h, koncentracija histamina bila je mnogo veća u lokardi (1090 mg/kg) i sardeli (577 mg/kg) negoli u osliću (40 mg/kg) Ovi rezultati pokazuju da je histamin dobar indikator kvalitete plave ribe. Endotoksin je dio membrane gram negativnih bakterija, te se određivanje endotoksina koristi za procjenu svježine hrane (meso, mliječni proizvodi, riba). Svježa riba nije sadržavala povećanu koncentraciju endotoksina (< 1 EU/mg), slično kao što je ustanovljeno i za histamin. Nakon pohrane, koncentracija endotoksina značajno raste u plavoj i bijeloj ribi, ukazujući na gubitak svježine, te kvarenje ribljih uzoraka. Ovi rezultati pokazuju da je endotoksin vrlo dobar indikator svježine različitih vrsta riba, a naročito onih morskih vrsta koje produciraju relativno niski nivo histamina.

riba; histamin; biogeni amini; endotoksin

nije evidentirano

engleski

Endotoxin and biogenic amiones in fish along the Adriatic coast

nije evidentirano

fish; histamine; biogenic amines; endotoxin

nije evidentirano

Podaci o prilogu

149-154.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Prehrambene i zdravstvene tvrdnje

Haberle, Saša

Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

Podaci o skupu

34. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Zdravstvena ekologija u praksi"

predavanje

21.04.2010-23.04.2010

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita