Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz škroba kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru kontinuiranim postupkom (CROSBI ID 360317)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sučević, Jadranka Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz škroba kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru kontinuiranim postupkom / Slavica, Anita (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Sučević, Jadranka

Slavica, Anita

hrvatski

Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz škroba kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru kontinuiranim postupkom

Testirana je mogućnost proizvodnje mliječne kiseline s pomoću amilolitičke bakterije mliječne kiseline (ABMK) Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRCB-u) kontinuiranim postupkom. Uzgoj je proveden u suspenziji kukuruzne krupice, čija konzistencija svrstava ovaj bioproces u fermentacije polučvrstog vlažnog supstrata ((s)ssf). Tijekom kontinuiranog uzgoja provedenog pri niskim temperaturama (20 - 26oC) testiran je utjecaj dvaju procesnih parametara, brzine protoka suspenzije kukuruzne krupice (F) i brzine rotacije HRCB-a (n), na učinkovitost proizvodnje mliječne kiseline. U odabranim uvjetima L. amylovorus DSM 20531T raste u suspenziji i formira biofilm na cjelokupnoj unutrašnjoj površini bioreaktora i provodi simultanu saharifikaciju (hidrolizu škroba) i fermentaciju glukoze (SSF) do smjese R-(-)- i S-(+)-mliječne kiseline. Odabrane kombinacije dvaju parametara utječu na promjene koncentracije: škroba, amiloze, maltoze, proteina i mliječne kiseline u suspenziji, kao i na promjene debljine biofilma uzduž bioreaktora (LHRCB). Udio suhe tvari u biofilmu iznosi oko 20 %.Maksimalna ukupna koncentracija mliječne kiseline postignuta je pri F = 5 L h-1/n = 10 min-1/75 % L(HRCB) i iznosila je 3, 5 g L-1.

kukuruzna krupica; Lactobacillus amylovorus; simultana hidroliza škroba i fermentacija glukoze (SSF) do mliječne kiseline; fermentacija (polu)čvrstog vlažnog supstrata ((s)ssf); horizontalni rotirajući cijevni bioreaktor (HRCB); kontinuirani postupak

nije evidentirano

engleski

One-step production of lactic acid from corn grits - starch in horizontal rotating tubular bioreactor in continuous process

nije evidentirano

corn grits; Lactobacillus amylovorus; simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose (SSF)to lactic acid; (semi-)solid (substrate) state fermentation ((s)ssf); horizontal rotating tubular bioreactor (HRTB); continuous cultivation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

71

16.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija