Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodne karakteristike maslinarsko-uljarske djelatnosti u Istarskoj županiji (CROSBI ID 165214)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Koprivnjak, Olivera ; Červar, Aleksej Proizvodne karakteristike maslinarsko-uljarske djelatnosti u Istarskoj županiji // Agronomski glasnik, 72 (2010), 2-3; 125-142

Podaci o odgovornosti

Koprivnjak, Olivera ; Červar, Aleksej

hrvatski

Proizvodne karakteristike maslinarsko-uljarske djelatnosti u Istarskoj županiji

Istarska županija sudjeluje u količinama i kapacitetima maslinarske i uljarske djelatnosti Hrvatske s nešto više od 15%, a u pogledu kvalitete ulja vodeća je hrvatska regija. Polazna pretpostavka bila je da su karakteristike djelatnosti prerade maslina u ovog regiji bitni čimbenici za postizanje visoke kvalitete djevičanskog maslinovog ulja. Aktualne karakteristike istražene su za razdoblje od 2007. do 2009. godine metodom intervjuiranja u 25 pogona, neovisno o njihovoj veličini ili obliku registracije. Utvrđeno je da su snage djelatnosti u promatranom razdoblju bile: mogućnost brze prerade cjelokupnog godišnjeg uroda zbog povoljnog omjera ukupnog kapaciteta prerade (24, 4 t/h) i mase uroda (prosječno 6.250 t) ; mogućnost brze prerade ploda nakon berbe zbog dobre raspoređenosti pogona na uzgojnom području (najveća udaljenost do najbližeg pogona prosječno 15 km) te usklađenosti veličine kapaciteta pojedinačnih pogona (raspon 50 kg/h - 3.500 kg/h ; prosječan kapacitet 974 kg/h ; median 700 kg/h) s potrebama korisnika ; visoka zastupljenost centrifugalnih sustava s 2 izlaza (58, 1% ukupnog kapaciteta) ; visoka zastupljenost spremnika za ulje od preporučenih materijala (84, 5% ukupnog kapaciteta). Slabosti koje je moguće ublažiti dobrom organizacijom rada bile su: nedovoljno prostora za skladištenje maslina do prerade u kontroliranim uvjetima (34, 7% ukupnog kapaciteta) te niska zastupljenost ambalaže preporučenih karakteristika za skladištenje maslina do prerade (19, 5% ukupnog kapaciteta). Slabosti za čije su rješavanje potrebna dodatna ulaganja bile su: nedovoljno prostora za skladištenje ulja za prodaju u kontroliranim uvjetima (41, 7% ukupnog kapaciteta) ; nedovoljna primjena inertne atmosfere u skladištenju ulja za prodaju (38, 8% ukupnog kapaciteta) ; nedovoljna obrada i neprikladno uklanjanje biljne vode (54% od ukupne količine).

prerada maslina; djevičansko maslinovo ulje; Istarska županija

nije evidentirano

engleski

Production characteristics of olive oil processing activity in Istrian County

nije evidentirano

olive processing; virgin olive oil; Istrian County

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72 (2-3)

2010.

125-142

objavljeno

0002-1954

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija