Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Oznaka zemljopisnog podrijeta "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje - specifikacija proizvoda i plan samokontrole (CROSBI ID 766441)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Koprivnjak, Olivera ; Pribetić, Đanfranko Oznaka zemljopisnog podrijeta "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje - specifikacija proizvoda i plan samokontrole // Klaster istarskih maslinara g. i. u., Poreč. 2009.

Podaci o odgovornosti

Koprivnjak, Olivera ; Pribetić, Đanfranko

hrvatski

Oznaka zemljopisnog podrijeta "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje - specifikacija proizvoda i plan samokontrole

Zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla „Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje” pri Ministarstvu poljoprivrede temelji se na dokazanoj tradiciji i ugledu proizvoda. Pored toga, predviđeno je da se proizvod odlikuje sljedećim svojstvima koja ga razlikuju od minimalnih zahtjeva za standardni proizvod: maseni udio slobodnih masnih kiselina ≤ 0, 5% ; peroksidni broj ≤ 6 mmol O2/kg ; K232: ≤ 2, 25 ; K270: ≤ 0, 20 ; miris: najmanje blago zamjetljiv po svježem plodu masline, voću, povrću ili zelenom bilju (medijan ≥ 2, 0) ; gorčina: blago do intenzivno zamjetljiva (medijan od 2, 0 do 8, 0) ; pikantnost: blago do intenzivno zamjetljiva (medijan od 2, 0 do 8, 0). Zemljopisno područje proizvodnje maslina obuhvaća maslinarske terene unutar administrativnih granica Istarske županije i nema ograničenja s obzirom na sorte. Predviđeno je ubirati plodove čvrste konzistencije i neizmijenjene boje mesa, isključivo sa stabala. Plodovi se skladište u sanducima s rupicama ili otvorima koji omogućuju pristup zraka, najduže 48 sati. Zemljopisno područje prerade maslina te dorade i pakiranja ulja također obuhvaća područje unutar administrativnih granica Istarske županije. Temperatura maslinovog tijesta i ulja tijekom prerade maslina mora biti ispod 27 °C (hladni postupak). Spremnici ulja moraju biti hermetički zatvoreni, izrađeni od nehrđajućeg čelika ili od materijala koji je potpuno inertan u odnosu na ulje. Temperatura skladišnih prostora za ulje mora biti 12-20 °C. Gotov proizvod mora obavezno nositi oznaku šarže ili lota, te na njemu mora biti označena godina proizvodnje maslina od kojih je dobiveno ulje.

oznaka zemljopisnog podrijetla; djevičansko maslinovo ulje; Istra; specifikacija proizvoda

nije evidentirano

engleski

Geographical indication "Istrian extra virgin olive oil" - product specification and self-control plan

nije evidentirano

geographical indication; virgin olive oil; Istria; product specification

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Klaster istarskih maslinara g. i. u., Poreč

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija