Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama (CROSBI ID 360778)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Matea Volarić
Vahčić, Nada
Pleadin Jelka
hrvatski
Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama
Meso je izvor visoko vrijednih bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina, vitamina, minerala, ali isto tako i masti, kolesterola, zasićenih masnih kiselina zbog kojih se našlo na lisi uzročnika srčanih i krvožilnih bolesti. Većina današnjih znanstvenih istraživanja žele potvrditi tu činjenicu i malo tko će tvrditi suprotno. Kolesterol je prirodni lipid odgovoran za niz funkcija u našem organizmu te ako ga ne unosimo dovoljno hranom, naš će ga organizam sam sintetizirati što potvrđuje da je kolesterol visokovrijedna komponenta našeg organizma. U ovom radu prikazani su rezultati ispitivanja udjela kolesterola u industrijski proizvedenim trajnim i polutrajnim kobasicama. Udio kolesterola određivan je spektrofotometrijskom metodom u Laboratoriju za analitičku kemiju Hrvatskog veterinarskog instituta. Usporedbom rezultata analize trajnih i polutrajnih kobasica utvrđeno je kako trajne kobasice imaju veći udio kolesterola od polutrajnih kobasica.
meso; trajne i polutrajne kobasice; kolesterol; spektrofotometrijska metoda
nije evidentirano
engleski
Cholesterol content in fermented and semi-dry sausages
nije evidentirano
meat; fermented and semi-dry sauseges; cholesterol; spectrophotometric method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
13.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb