Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama (CROSBI ID 360778)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Matea Volarić Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama / Vahčić, Nada (mentor); Pleadin Jelka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Matea Volarić

Vahčić, Nada

Pleadin Jelka

hrvatski

Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama

Meso je izvor visoko vrijednih bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina, vitamina, minerala, ali isto tako i masti, kolesterola, zasićenih masnih kiselina zbog kojih se našlo na lisi uzročnika srčanih i krvožilnih bolesti. Većina današnjih znanstvenih istraživanja žele potvrditi tu činjenicu i malo tko će tvrditi suprotno. Kolesterol je prirodni lipid odgovoran za niz funkcija u našem organizmu te ako ga ne unosimo dovoljno hranom, naš će ga organizam sam sintetizirati što potvrđuje da je kolesterol visokovrijedna komponenta našeg organizma. U ovom radu prikazani su rezultati ispitivanja udjela kolesterola u industrijski proizvedenim trajnim i polutrajnim kobasicama. Udio kolesterola određivan je spektrofotometrijskom metodom u Laboratoriju za analitičku kemiju Hrvatskog veterinarskog instituta. Usporedbom rezultata analize trajnih i polutrajnih kobasica utvrđeno je kako trajne kobasice imaju veći udio kolesterola od polutrajnih kobasica.

meso; trajne i polutrajne kobasice; kolesterol; spektrofotometrijska metoda

nije evidentirano

engleski

Cholesterol content in fermented and semi-dry sausages

nije evidentirano

meat; fermented and semi-dry sauseges; cholesterol; spectrophotometric method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

13.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija