Udio kolesterola u domaćim trajnim kobasicama (CROSBI ID 360779)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vraneš, Ines
Vahčić, Nada
Pleadin jelka
hrvatski
Udio kolesterola u domaćim trajnim kobasicama
Cilj ovoga rada je odrediti udio kolesterola u domaćim trajnim kobasicama. Glavni sastojak domaćih kobasica je svinjsko meso. U proizvodnji se koriste još sol, šećer i začini. Meso za proizvodnju domaćih kobasica mora biti ohlađeno, usitnjeno, začinjeno i tada se smjesa nadjeva u crijeva te dimi, suši i dozrijeva. Kolesterol je lipid koji je sastavni dio staničnih membrana, prekursor steroidnih hormona i soli žučnih kiselina. Rezultati su pokazali da domaće kobasice imaju relativno nizak udio koleterola i da one kao takve nisu štetne za ljudsko zdravlje.
kolesterol; domaće trajne kobasice; meso
nije evidentirano
engleski
Cholesterol content in homemada fermented sausages
nije evidentirano
cholesterol; homemade fermented sausages; meat
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
13.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb