Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Udio kolesterola u domaćim trajnim kobasicama (CROSBI ID 360779)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vraneš, Ines Udio kolesterola u domaćim trajnim kobasicama / Vahčić, Nada (mentor); Pleadin jelka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Vraneš, Ines

Vahčić, Nada

Pleadin jelka

hrvatski

Udio kolesterola u domaćim trajnim kobasicama

Cilj ovoga rada je odrediti udio kolesterola u domaćim trajnim kobasicama. Glavni sastojak domaćih kobasica je svinjsko meso. U proizvodnji se koriste još sol, šećer i začini. Meso za proizvodnju domaćih kobasica mora biti ohlađeno, usitnjeno, začinjeno i tada se smjesa nadjeva u crijeva te dimi, suši i dozrijeva. Kolesterol je lipid koji je sastavni dio staničnih membrana, prekursor steroidnih hormona i soli žučnih kiselina. Rezultati su pokazali da domaće kobasice imaju relativno nizak udio koleterola i da one kao takve nisu štetne za ljudsko zdravlje.

kolesterol; domaće trajne kobasice; meso

nije evidentirano

engleski

Cholesterol content in homemada fermented sausages

nije evidentirano

cholesterol; homemade fermented sausages; meat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

13.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija