Analiza teških metala u vinu Pinot sivi (CROSBI ID 361014)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Povrženić, Ivan
Zechner-Krpan, Vesna
hrvatski
Analiza teških metala u vinu Pinot sivi
Nepoželjne senzorske promjene u vinu često su uzrokovane visokom koncentracijom teških metala. Prisutnost željeza, bakra i cinka u visokim koncentracijama dovodi do organoleptičkih promjena i to naročito u mirisu, okusu (po metalu), ali i izgledu samog vina. Stoga je poželjno brzim i učinkovitim metodama odrediti prisustvo i koncentraciju spomenutih metala u vinima. Ionska kromatografija (IC) i induktivno spregnuta plazma optičko emisijske spektroskopije (ICP OES) korištene su kao analitičke metode za određivanje 9 teških metala u vinu Pinot sivi, križevačkog vinogorja, privatnog proizvođača. Kemijskim postupcima određeni su i osnovni parametri kakvoće spomenutog vina: ukupne kiseline, hlapive, kiseline, slobodni i vezani sumpor, šećer te alkohol. Rezultati kemijskih i analitičkih metoda analiziranog vina su u skladu s vrijednostima u literaturnim izvorima za tu vrstu vina.
vino; Pinot sivi; metali; ionska kromatografija; induktivno spregnuta plazma optičko emisijske spektroskopije
nije evidentirano
engleski
Analysis of heavy metals in the wine Pinot grey
nije evidentirano
wine; Pinot grey; heavy metals; ion chromatography; inductively coupled plasma optical spectroscopy emission
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
28.06.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb