Proizvodnja i analiza kupinovog voćnog vina (CROSBI ID 361015)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Cepanec, Nikolina
Zechner-Krpan, Vesna
hrvatski
Proizvodnja i analiza kupinovog voćnog vina
Kupinovo vino bogato je kalijem i organskim željezom, pa je interesantno zbog svog učinka na zdravlje ljudi. Zbog malog udjela natrija ono pozitivno utječe na sniženje krvnog tlaka, stoga se preporuča za prehranu ljudi u umjerenim, ali svakodnevnim količinama. OdreĎena je prisutnost devet metala u kupinovom voćnom vinu čakovečkog vinogorja, proizvedenog 2007. godine. Metoda ionske kromatografije (IC) korištena je za odreĎivanje natrija, kalija, kalcija i magnezija. Brza i precizna metoda induktivno spregnute plazme optičko emisijske spektrometrije (ICP OES) korištena je za odreĎivanje željeza, bakra, cinka, nikla i mangana. Kemijskim metodama i postupcima odreĎeni su osnovni parametri kakvoće analiziranog vina: ukupne i hlapive kiseline, ukupni sumpor, šećer i alkohol. U analiziranom kupinovom voćnom vinu koncentracije prisutnih metala, kao i osnovnih sastojaka u vinu su u skladu s literaturnim podacima.
induktivno spregnuta plazma optičko emisijske spektroskopije; ionska kromatografija; kupinovo vino; metali; voćna vina
nije evidentirano
engleski
Production and analysis of blackberry fruit wine
nije evidentirano
blackberry wine; fruit wines; heavy metals; inductively coupled plasma optical spectroscopy emission; ion chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
05.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb