Infracrveno sušenje jabuka tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta (CROSBI ID 566849)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Karlović, Sven ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Brnčić, Mladen ; Bosiljkov, Tomislav ; Žutić, Ana
hrvatski
Infracrveno sušenje jabuka tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta
Sušenje voća je danas vrlo raširena metoda produživanja vremena trajanja, kao i dobivanja novih proizvoda. Trajanje sušenja direktno ovisi o vrsti i sastavu voća, količini vlage, temperaturi sušenja, relativnoj vlazi i još nekim parametrima. U radu se ispitivao utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na trajanje sušenja jabuka, te njena teksturna svojstva nakon obrade. Pokazalo se da je predtretman ultrazvukom značajno skratio (za 25 %)vrijeme sušenja čipsa od jabuke, pri čemu se ispitivan teksturna svojstva (tvrdoća, elastičnost) mijenjaju, ali ne na štetu konačnog proizvoda.
infracrveno sušenje; jabuke; ultrazvuk; tekstura
nije evidentirano
engleski
Infrared Drying of Apples Treated with High Intensity Ultrasound
nije evidentirano
infrared drying; apples; ultrasound; texture
nije evidentirano
Podaci o prilogu
553-559.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional development
Branko Katalinić
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna
978-3-901509-76-6
Podaci o skupu
2nd International Conference "Vallis Aurea" focus on :regional development
poster
03.09.2010-03.09.2010
Požega, Hrvatska