Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (CROSBI ID 567899)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Karlović, Sven Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, 2010 / Vera Volarić (ur.). Opatija, 2010. str. 50-50

Podaci o odgovornosti

Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Karlović, Sven

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na temperaturu te stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (ISE) [h]. Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na temperaturu, apsorbanciju i apsorbanciju nakon 24 sata pri slijedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 30 ; 50 ; 75 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) pri punom ciklusu (c=1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Vrijednosti ISE izračunati su preko izmjerenih vrijednosti apsorbacije kravljeg mlijeka. Najveći utjecaj na porast ISE (ANOVA) pokazalo je vrijeme obrade ultrazvukom (p<0.05), dok amplituda nema utjecaja. Emulzije sa ISE u intervalu od 0 – 1000 sati dobivene su pri nižim amplitudama i kraćim vremenima obrade (A = 30, 50% ; t = 2, 6 min) dok su emulzije u intervalu od 1000 – 2500 sati dobivene pri višim vrijednostima amplitude i dužim vremenima obrade ( A = 75, 100% ; t = 10, 15 min). Sve emulzije dobivene pri svim procesnim parametrima smatraju se izrazito prihvatljivima i stabilnima.

ultrazvuk; emulgiranje; kravlje mlijeko

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound on temperature and stability of cow milk expressed over emulsion stability index

nije evidentirano

ultrasound; emulsify; cow milk

nije evidentirano

Podaci o prilogu

50-50.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, 2010

Vera Volarić

Opatija:

Podaci o skupu

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

24.10.2010-27.10.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano