Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

OPTIMIRANJE PROCESA KISELJENJA INTEGRALNOG PŠENIČNOG BRAŠNA (CROSBI ID 362077)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ahec, Tanja OPTIMIRANJE PROCESA KISELJENJA INTEGRALNOG PŠENIČNOG BRAŠNA / Ćurić, Duška (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Ahec, Tanja

Ćurić, Duška

hrvatski

OPTIMIRANJE PROCESA KISELJENJA INTEGRALNOG PŠENIČNOG BRAŠNA

Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj dodatka različitih kombinacija bakterija mliječne kiseline i kvasca Candide milleri na količinu proizvedenih organskih kiselina u kiselom pšeničnom tijestu i odrediti potrebno vrijeme fermentacije za kiseljenje. Za proizvodnju kiselog tijesta korištene su bakterije Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis i Leuconostoc mesenteroides, te kvasac Candida milleri u ukupnoj količini od 100 mL. Pokusi su provedeni u skladu sa Scheffeovim miješanim modelom. U kiselom tijestu su određene koncentracije mliječne i octene kiseline primjenom visoko djelotvorne tekućinske kromatografije. Primjenom računalnog programa Design Expert 7.1.3., određeni su optimalni uvjeti proizvodnje kiselog tijesta iz integralnog pšeničnog brašna, i to kako slijedi: za dobivanje fermentabilnog koeficijenta u rasponu od 3 do 4 najbolje je koristiti L. brevis u rasponu od 8, 8 - 94, 6 mL, L. plantarum u rasponu od 0 - 42, 7 mL, L. mesenteroides u rasponu od 4, 7 - 68, 2 mL i C. milleri u rasponu od 0 - 57, 1 mL. Optimalno vrijeme fermentacije je 19, 2 - 22 h.

pšenično kiselo tijesto; organske kiseline; fermentabilni koeficijent; vrijeme fermentacije; bakterije mliječne kiseline

nije evidentirano

engleski

OPTIMIZATION OF ACIDIFICATION PROCESS OF WHOLE GRAIN WHEAT SOURDOUGH

nije evidentirano

wheat sourdough; organic acids; fermentation quotient; fermentation time; lactic acid bacteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72

22.11.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija