Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa (CROSBI ID 167619)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Medić, H., Vidaček, S., Sedlar, K., Šatović, V., Petrak, T.
hrvatski
Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa
Cilj rada bio je ispitati utjecaj vrste mesa peradi, pojedinih mišića i tehnološkog procesa proizvodnje na fizikalno-kemijska svojstva mesa peradi. U tu svrhu, određeni su fizikalno-kemijski parametri mišića M. pectoralis superficialis i M. iliotibialis lateralis. Ispitivanja su provedena na 170 uzoraka peradskog mesa. Fizikalno-kemijskim metodama određen je udio vode, masti, proteina i pH vrijednost. Rezultati su pokazali da tehnološki proces hlađenja u primarnoj klaoničkoj obradi bitno utječe na udio vode u mesu peradi. Usporedbom fizikalno-kemijskih parametara nije utvrđena statistički značajna razlika M. pectoralis superficialis purana i pura, a utvrđena je između prsnog mišića brojlera i purana.
meso peradi; brojler; puran; kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
The effect of various types of poultry and chilling method on quality of meat
nije evidentirano
poultry meat; broiler; turkey; composition; meat quality
nije evidentirano