Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa (CROSBI ID 167619)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Medić, H., Vidaček, S., Sedlar, K., Šatović, V., Petrak, T. Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 224-231

Podaci o odgovornosti

Medić, H., Vidaček, S., Sedlar, K., Šatović, V., Petrak, T.

hrvatski

Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa

Cilj rada bio je ispitati utjecaj vrste mesa peradi, pojedinih mišića i tehnološkog procesa proizvodnje na fizikalno-kemijska svojstva mesa peradi. U tu svrhu, određeni su fizikalno-kemijski parametri mišića M. pectoralis superficialis i M. iliotibialis lateralis. Ispitivanja su provedena na 170 uzoraka peradskog mesa. Fizikalno-kemijskim metodama određen je udio vode, masti, proteina i pH vrijednost. Rezultati su pokazali da tehnološki proces hlađenja u primarnoj klaoničkoj obradi bitno utječe na udio vode u mesu peradi. Usporedbom fizikalno-kemijskih parametara nije utvrđena statistički značajna razlika M. pectoralis superficialis purana i pura, a utvrđena je između prsnog mišića brojlera i purana.

meso peradi; brojler; puran; kvaliteta mesa

nije evidentirano

engleski

The effect of various types of poultry and chilling method on quality of meat

nije evidentirano

poultry meat; broiler; turkey; composition; meat quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

11

2009.

224-231

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija