Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje glikemijskog indeksa i utjecaja pojedinih sastojaka hrane unesene dan prije ispitivanja na vrijednost glikemijskog indeksa (CROSBI ID 362101)

Ocjenski rad | diplomski rad

Smerdel, Bojana Određivanje glikemijskog indeksa i utjecaja pojedinih sastojaka hrane unesene dan prije ispitivanja na vrijednost glikemijskog indeksa / Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Smerdel, Bojana

Colić Barić, Irena

hrvatski

Određivanje glikemijskog indeksa i utjecaja pojedinih sastojaka hrane unesene dan prije ispitivanja na vrijednost glikemijskog indeksa

Cilj rada je bio odrediti glikemijski indeks tri vrste tortellina i jedne vrste kruha te procijeniti da li hrana unesena dan prije ispitivanja glikemijskog indeksa, utječe na izmjerene vrijednosti glikemijskog indeksa. Utjecaj pojedinih sastojaka hrane unesene tokom cijelog dana prije ispitivanja na vrijednosti glikemijskog indeksa mjerenog jutro poslije, određen je uz pomoć dnevnika prehrane te određivanjem korelacije između GI i ukupne energije (kJ), masti (g), ugljikohidrata (g), proteina (g) te probavljivih ugljikohidrata (g). Dobiveni rezultati se slažu sa već postojećim studijama koje pokazuju da postoji korelacija između GI i prehrambenih vlakana unesenih u obroku prije mjerenja GI. Veći unos prehrambenih vlakana može rezultirati sniženjem vrijednosti glikemijskog indeksa hrane unesene jutro poslije. Zaključeno je da se glikemijski indeks tri vrste tortellina koje se razlikuju po vrsti punjenja, ne razlikuje signifikantno te da pripadaju u hranu sa niskim i srednjim vrijednostima glikemijskog indeksa dok kruh od heljde ima visoki glikemijski indeks.

glikemijski indeks; tortellini; vlakana; utjecaj prijašnjeg obroka

nije evidentirano

engleski

Glycaemic index: measurement and determination of the second meal effect by comparing food intake day before testing and the values of glycaemic index next morning

nije evidentirano

glyceamic index; fiber; second meal effect; tortellini

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

21.12.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija