Određivanje glikemijskog indeksa i utjecaja pojedinih sastojaka hrane unesene dan prije ispitivanja na vrijednost glikemijskog indeksa (CROSBI ID 362101)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Smerdel, Bojana
Colić Barić, Irena
hrvatski
Određivanje glikemijskog indeksa i utjecaja pojedinih sastojaka hrane unesene dan prije ispitivanja na vrijednost glikemijskog indeksa
Cilj rada je bio odrediti glikemijski indeks tri vrste tortellina i jedne vrste kruha te procijeniti da li hrana unesena dan prije ispitivanja glikemijskog indeksa, utječe na izmjerene vrijednosti glikemijskog indeksa. Utjecaj pojedinih sastojaka hrane unesene tokom cijelog dana prije ispitivanja na vrijednosti glikemijskog indeksa mjerenog jutro poslije, određen je uz pomoć dnevnika prehrane te određivanjem korelacije između GI i ukupne energije (kJ), masti (g), ugljikohidrata (g), proteina (g) te probavljivih ugljikohidrata (g). Dobiveni rezultati se slažu sa već postojećim studijama koje pokazuju da postoji korelacija između GI i prehrambenih vlakana unesenih u obroku prije mjerenja GI. Veći unos prehrambenih vlakana može rezultirati sniženjem vrijednosti glikemijskog indeksa hrane unesene jutro poslije. Zaključeno je da se glikemijski indeks tri vrste tortellina koje se razlikuju po vrsti punjenja, ne razlikuje signifikantno te da pripadaju u hranu sa niskim i srednjim vrijednostima glikemijskog indeksa dok kruh od heljde ima visoki glikemijski indeks.
glikemijski indeks; tortellini; vlakana; utjecaj prijašnjeg obroka
nije evidentirano
engleski
Glycaemic index: measurement and determination of the second meal effect by comparing food intake day before testing and the values of glycaemic index next morning
nije evidentirano
glyceamic index; fiber; second meal effect; tortellini
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
21.12.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb